Hlavní obsah

Včelaři novinky boje s morem odmítají

Právo, Aleš Pelikán

Nově až třikrát za rok budou muset včelaři nechat vyšetřit na přítomnost mikrobiálního původce moru včelího plodu takzvanou měl, pokud budou svá včelstva chtít přemístit na více než 10 kilometrů daleko. Změna v Metodice kontroly zdraví zvířat pro rok 2021 na návrh Státní veterinární správy (SVS) se řadě z nich nelíbí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Včelař při prohlídce úlů

Článek

Zatíží totiž zejména profesionální včelaře, chovatele včelích matek a včelaře, kteří i několikrát do roka přemísťují včelstva za snůškou. Ti všichni budou v sezoně jen s obtížemi vyšetření zajišťovat. Dosud museli mít včelaři vyšetření včelstev na mor jen jednou za rok.

Změnou v metodice se jen docílí chaosu a nikdo nebude nic vyšetřovat, jsme na nejlepší cestě mor rozšířit
Kamil Kurtin, šéf Asociace profesionálních včelařů

„Pro nás jako spolek profesionálních včelařů, kteří se včelařstvím živí, je změna platnosti vyšetření moru včelího plodu na 4 měsíce nepřijatelná. Jen se docílí chaosu a nikdo nebude nic vyšetřovat. Jestli chceme mor rozšířit, jsme takhle na nejlepší cestě,“ řekl Právu předseda Asociace profesionálních včelařů Kamil Kurtin.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dosud museli mít včelaři vyšetření včelstev na mor jen jednou za rok.

Pětistovka za jedno vyšetření zdaleka není to nejhorší, co včelaře čeká. Chovatelé budou totiž v sezoně jen obtížně odebírat ze dna úlů měl, tedy spad zbytků vosku a veškerého biologického materiálu. Včely totiž úl ihned čistí, nabízejí se tedy logicky cestičky k podvodům a testování pak ztrácí smysl. Navíc chovatelé matek malé úlky nemají přizpůsobeny na odběr měli.

Veterináři se brání

Tyto změny nepodpořil ani Český svaz včelařů (ČSV) zastupující drtivou většinu chovatelů. Ten požadoval zachování jednoho vyšetření na mor za 12 měsíců při přemístění mimo katastr obce a v případech přesunu do jiného kraje ještě s povinným vystavením osvědčení od veterinární správy.

„Obracejí se na nás desítky nespokojených včelařů. Je obtížné jim tyto změny nejen vysvětlit, ale hlavně odůvodnit. Z praxe neznám žádný případ, kdy by se nákaza nově prokázala v průběhu roku po předchozím negativním vyšetření,“ řekl Právu předseda komise pro zdraví včel Českého svazu včelařů a veterinární lékař Jan Krabec.

Jako kluk se včel bál, dnes jsou díky mazanému tatínkovi jeho osudem

Muži

Podle SVS změna pravidel pro vyšetření moru včelího plodu nevznikla jednostranným návrhem veterinářů, ale z požadavku některých včelařů. „Vyplynula z jednání se zástupci včelařských organizací na ministerstvu zemědělství v létě 2020,“ sdělil Právu mluvčí SVS Petr Majer.

Podle mluvčího se diskuse při jednání účastnili jak zástupci ČSV, tak Pracovní společnosti nástavkových včelařů (PSNV). „Nám vyšetření každé čtyři měsíce nevadí, my jsme to ale neprosazovali. Nám šlo spíše o vzdálenost deseti kilometrů a omezení byrokracie,“ řekl za PSNV ředitel její kanceláře Radomír Hykl.

Státní veterinární správa nyní nepředpokládá změnu metodiky pro příští rok, „Je třeba nové postupy vyhodnotit. Aktualizace metodiky se provádí jednou ročně,“ dodal Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám