Hlavní obsah

Praha získala úvěr až na 23 miliard na stavbu metra D

Praha získala od Evropské investiční banky (EIB) úvěr na stavbu metra D z Pankráce do Písnice. V následujících letech bude moci čerpat v přepočtu až 23 miliard korun. Město bude moci rovněž odložit splátky o osm let a jistinu splácet po dobu 40 let.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úvěr bude moci čerpat v korunách či eurech, a pokud zvolí eura, úrok bude nastaven na méně než dvě procenta. Banka poskytne úvěr bez nutnosti zajištění, řekl v pátek náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Úvěr pokryje zhruba polovinu celkových nákladů výstavby metra.

Dopravní podnik (DPP) zahájil letos v druhé polovině dubna stavbu úseku z Pankráce na Olbrachtovu ulici. Nyní podnik hledá stavební firmu pro úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek Nové Dvory-Depo Písnice.

Foto: Novinky

Mapa výstavby metra Praha

Celkové náklady by měly být při započtení inflace předběžně 52,09 miliardy korun. V budoucnu má být postaven úsek směrem na sever z Pankráce na náměstí Míru.

"Hlavní město získalo po dlouhých letech opět výhodný úvěr od banky, která má za úkol podporovat v Evropské unii významné rozvojové projekty. Nastavení úvěru umožní rozložit náklady v čase a neomezit ostatní investiční aktivity a údržbu města, tak jako se to historicky stalo například u výstavby tunelu Blanka," řekl Vyhnánek.

Dopravní podnik vypsal zakázku na další úsek trasy metra D za 25 miliard

Domácí

Město a DPP jednaly s EIB řadu měsíců. Podle náměstka zaujal projekt metra odborníky EIB mimo jiné proto, že je v souladu s městem schváleným klimatickým plánem, který má postupně snižovat množství vyprodukovaného oxidu uhličitého až na nulu a pozitivně hodnotili dopad výstavby na rozvoj města.

"Banka také přihlédla k výbornému stavu městských financí a nejnižšímu zadlužení za posledních 20 let, kterého město dosáhlo v letošním roce," řekl Vyhnánek.

Přestože se městu podařilo získat úvěr u EIB, bude vedení magistrátu nadále jednat o financování stavby také se státem. "Nadále ale apeluji na stát, aby se na klíčových stavbách s celostátním významem, začal podílet. Není možné, aby Praha ze svého rozpočtu financovala například souběžně výstavbu městského okruhu, další linky metra a také budovy filharmonie," dodal Vyhnánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám