Hlavní obsah

Dopravní podnik vypsal zakázku na další úsek trasy metra D za 25 miliard

Praha

Nedlouho po zahájení výstavby nové trasy D pražského metra vypsal dopravní podnik (DPP) zakázku na výstavbu další části trasy. Jde o úsek mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory, přičemž předpokládaná cena je 24,63 miliardy korun.

Foto: Novinky

Mapa výstavby metra Praha se všemi stanicemi

Článek

V rámci další etapy by měly být postaveny stanice Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory, mezistaniční tunely, technologické tunely a zároveň i systém napájení pro úsek mezi Pankrácí a Olbrachtovou, který se již staví. Ze stanice Pankrác bude přestup na trasu C.

Úsek o délce 3,3 kilometru bude mít dvě hloubené stanice (Nádraží Krč, Nemocnice Krč), zatímco stanice Nové Dvory bude ražená. V této stanici budou obratové koleje a bude tam založena případná odbočka pro metro do Modřan. Trasa D by z Nových Dvorů měla pokračovat do Písnice.

Stanice Nádraží Krč bude jako jedna z mála v rámci pražského metra povrchová a bude u ní přestup na vlak i parkoviště P+R.

Foto: Institut plánování a rozvoje (IPR Praha)

Vizualizace stanice Nádraží Krč poblíž Jižní spojky.

„První nabídky zájemců na tendr na samotnou stavbu očekáváme na začátku letošního září a pevně věříme, že do konce letošního roku budeme znát i vítěze, pokud nenastanou nepředvídatelné komplikace,” uvedl šéf DPP Petr Witowski, podle něhož by stavba měla trvat šest let. Z Pankráce do Nových Dvorů by se měli cestující svézt v roce 2029.

Jak připomněl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, nová linka bude plně automatizovaná.

V Praze začala stavba trasy metra D 

Domácí

„Nakoupíme pro ni nejmodernější automatické soupravy. A při té příležitosti taky zmodernizujeme linku C,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám