Hlavní obsah

Praha smění se státem pozemky a nemovitosti za 1,7 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárna v Karlíně a budovu v Hybernské ulici. Novinářům to řekl radní Adam Zábranský (Piráti).

Foto: Milan Malíček, Právo

Karlínská kasárna.

Článek

Smlouvu se státem v pondělí schválili pražští radní. Projednat a schválit ji musí ještě městští zastupitelé. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu, což doplatí hlavní město.

O směně jednaly obě strany dlouho, dohodu brzdil spor o výměnu pozemků na Bohdalci, která byla z nynějšího seznamu nemovitostí nakonec dočasně vyřazena a bude se o ní dál jednat.

„Po několikaletých jednáních zahájených v minulém volebním období to spěje k tomu, že stát od Prahy konečně získá nemovitosti v areálu Bulovka, aby mohl dál nemocnici rozvíjet. Z druhé strany by měla Praha od státu získat kasárna Karlín, dům Hybernská 2 a spoustu dalších nemovitostí,“ řekl Zábranský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nemocnice na Bulovce.

Praha od státu získá kasárna v Karlíně, která zahrnují čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě 1,11 miliardy korun, a také budovu v Hybernské ulici, kam se rozšíří sousední kampus Univerzity Karlovy, nebo dva pozemky v areálu TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, které mají hodnotu 94,76 milionu korun. Praha získá také další pozemky a budovy, a to například na Střížkově, Proseku a v Záběhlicích nebo u ZŠ Palmovka a u TJ ABC Braník.

Původně chtělo hlavní město získat také pozemky na Bohdalci, což zástupci státu dosud odmítají, a zbrzdilo to jednání o směně. Z dnes schváleného balíku nemovitostí proto byly pozemky vyjmuty. „Nicméně budeme dále jednat se státem o tom, aby i toto území se rozvíjelo ku prospěchu Pražanů a vznikla tam výstavba dostupného bydlení,“ řekl Zábranský.

Jednání se státem podle radního nekončí. Obě strany se budou domlouvat například na tom, že by stát od města získal Faustův dům na Karlově náměstí a výjezdové stanice pražských hasičů. „A na oplátku bychom měli mimo jiné získat zámek Veleslavín,“ řekl Zábranský.

Praha musí zaplatit pokutu 2,6 milionu za dostavbu Průmyslového paláce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám