Hlavní obsah

Praha je čtvrtým nejbohatším regionem EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překonala Brusel, Paříž i Berlín. Praha patří podle dat Eurostatu mezi nejbohatší místa v Evropské unii. „Praha se v roce 2022 umístila na čtvrtém místě podle HDP na obyvatele v rámci řebříčku regionů EU,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky
Článek

Před českým hlavním městem se umístily dva regiony v Irsku a Lucembursko. Praha se ale podle něj výrazně vymyká zbytku Česka, když je na více než dvojnásobku celostátního HDP na obyvatele.

Praha podle ekonoma těží z umístění centrál velkých firem. Její odstup od dalších regionů se ale zvětšuje. „HDP na obyvatele zde rostl za posledních devět let rychleji než ve zbytku země,“ prohlásil Dufek.

Poukázal na srovnání s hlavním městem Německa. „Berlín je co do HDP na hlavu v paritě kupní síly na šedesáti procentech Prahy, zatímco celé Německo je o třicet procent výše než Česká republika,“ uvedl.

Bratislava ztrácí

Ještě zajímavější je podle jeho slov porovnání s Bratislavským krajem, který byl v roce 2013 před Prahou. Podle posledních údajů je ale Bratislava na 71 procentech úrovně Prahy s tím, že její HDP na obyvatele za posledních devět let vzrostl o symbolická dvě procenta. Praha ve stejném období rostla o 48 procent.

Zapadá to podle Dufka do celkového trendu, v jehož rámci se Česko vzdaluje Slovensku. „Zatímco ještě v roce 2012 bylo Slovensko na úrovni devadesáti dvou procent Česka, v roce 2022 to už nebylo ani osmdesát procent,“ popsal.

Doplnil, že HDP na obyvatele je zajímavý údaj svědčící o ekonomické úrovni, avšak zcela nevypovídá o tom, jaká je v daném regionu životní úroveň. Tedy zda se na přírůstku HDP podílí růst životní úrovně nebo ziskovosti firem. Na druhou stranu ukazuje výrazné regionální rozdíly v každé zemi a naznačuje, kam by měla směřovat i hospodářská politika té které země.

Ekonomika EU i ČR poroste pomaleji, Brusel zhoršil odhad

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám