Hlavní obsah

Praha 1 chce zavírat podniky úderem desáté večer

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Konec nočního života v centru Prahy by pravděpodobně znamenal návrh vyhlášky Prahy 1, která se rozhodla pro razantní opatření proti nočnímu hluku. Od Dvořákova nábřeží po Celetnou ulici chtějí nařídit zavírací dobu všem podnikům na 22. hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Byť by se to mohlo zdát jako nerealizovatelný nápad, radnice Prahy 1 si nechala zpracovat právní rozbor, který se opírá o aktuální nálezy Ústavního soudu. Ty praví, že jsou obce oprávněny upravovat provozní dobu hostinských zařízení v souvislosti s ochranou veřejného pořádku.

Obyvatelé si stěžují

A o to jde Praze 1. Chránit rezidenty, kteří dokonce aktuálně poslali na radnici první MČ petici proti hluku.

„Radnici Prahy 1 jde o dodržování pořádku v nočních hodinách. Ten je společným jmenovatelem řady oprávněných stížností a též důvodem petice, kterou dodnes podepsalo přes 330 osob. Problém jsou lidé, kteří se mezi podniky pohybují, popíjejí v ulicích a na lavičkách, a také takzvané průvody Pub Crawl, tedy vymetání barů a klubů pořádané pro turisty s cílem rychlé a levné opilosti,“ vysvětlil radní pro oblast bezpečnosti a veřejného pořádku Ivan Solil (ČSSD).

Městští strážníci situaci nepomohou vyřešit, protože v daný moment jich nehledě na oficiální čísla slouží v ulicích Prahy 1 podle radního dvacet, což je zoufale málo. První pákou radnice je tak nepovolení letních předzahrádek, do dvou let chce vedení MČ také vyměnit staré kamery za nové, inteligentní, které budou měřit i úroveň hluku, a v neposlední řadě zavedení takzvané klidové zóny.

Klidové zóny

„Samozřejmostí zůstává omezení otevírací doby podniků, jejichž prostory jsou ve vlastnictví Prahy 1 do 22 hodin. Nicméně nyní chceme připravit obecně závaznou vyhlášku, kterou sice neumíme vydat, ale navrhneme ji ke schválení magistrátu, který tak učinit může. Ta by se konkrétně týkala zavedení klidové zóny od Dvořákova nábřeží po Celetnou, přes ulice V Kolkovně, Masná, Jakubská, Rybná a Dlouhá. Podle ní by musely všechny podniky bez výjimky zavírat ve 22 hodin i o víkendu,“ prohlásil radní s tím, že mít 40 barů v jedné ulici je neúnosné. „Tato oblast je rezidenční zónou. V každém domě jsou tu minimálně tři patra bytů a my chceme zajistit našim obyvatelům klidné spaní,“ dodal Solil.

Pražský radní odpovědný za legislativu Lukáš Manhart (TOP 09) neskrýval z nápadu své překvapení. „Nemohu na to nyní konkrétně reagovat, protože o tom vůbec nic nevím. Ale neumím si asi úplně představit, že bychom nařídili zavírací dobu podniků v centru Prahy ve 22 hodin,“ řekl Právu Manhart.

Majitelé: Zruinovalo by nás to

Reakce barů a klubů sídlících na dotyčných adresách není překvapivá. Podle vyjádření jejich majitelů by je to zruinovalo.

„Pro nás i ostatní podniky by to bylo v ten moment likvidační. Bránili bychom se jistě u nevyšších orgánů. Bez diskuse bychom sáhli k právním krokům. A to stejně tak jako my, tak i ostatní provozovatelé,“ reagoval na dotaz Práva Ondřej Plšek, majitel restaurace a klubu James Dean sídlícího v Dlouhé ulici.

Anketa

Je podle vás dobrý nápad zavřít všechny podniky v Praze 1 úderem 22. hodiny?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 11991 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám