Hlavní obsah

PPF Group chce převzít Zentivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dceřiná společnost skupiny PPF, firma Anthiarose Limited, hodlá učinit nabídku na převzetí farmaceutické firmy Zentiva. Za jednu akcii nabídne všem akcionářům Zentivy 950 korun. PPF chce získat takový podíl, aby mohla ovlivňovat strategii i operativní řízení Zentivy, uvedla dnes PPF Group v tiskové zprávě. Podle analytika může být nabídka úspěšná jen do určité míry.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česká farmaceutická jednička Zentiva se zaměřuje na výrobu generik.

Článek

Generali PPF Holding již nyní drží v Zentivě přes 19 procent akcií. Akcie Zentivy v pátek na burze uzavřely obchodování na 932,50 Kč.

Akcionáři však vzhledem k vývoji kurzu farmaceutické firmy v posledních měsících pravděpodobně s prodejem akcií nebudou příliš spěchat. Podle reakce analytika Milana Vaníčka ze společnosti Atlantik FT se cena akcií Zentivy dostala v uplynulém období již několikrát přibližně na hodnotu, kterou nabízí PPF. Pokud by se tito investoři rozhodli prodat, pak by tak asi udělali v uplynulých měsících, míní Vaníček.

"Očekávám střední zájem s tím, že se začnou objevovat spekulace nad tím, co by mohlo po takovéto nabídce a případném ovládnutí většího podílu objevit, tedy případná spekulace na možný potenciál například při dalším předprodeji," uvedl.

Nabídku musí posoudit ČNB

V souladu s českými zákony bude návrh převzetí předložen České národní bance, uvedla PPF. Nabídka převzetí bude uskutečněna jen v případě, že návrh projde procesem přezkoumání ze strany ČNB, dodala společnost. PPF Group, která sídlí v Amsterodamu, a Generali PPF Holding oznámily nizozemskému regulátorovi AFM i představenstvu Zentivy, že jednají ve shodě.

Domácí farmaceutická jednička Zentiva se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie společnosti se obchodují na londýnské a pražské burze.

Největším akcionářem Zentivy je nyní s téměř čtvrtinovým podílem farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. Přes 19 procent akcií drží Generali PPF Holding a 7,6 procenta Fervent Holdings ze skupiny J Management a zaměstnanci firmy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 42,4 procenta patří ostatním institucionálním a soukromým investorům.

Mezinárodní finanční skupina PPF, jejímž majoritním vlastníkem je Petr Kellner, se zaměřuje na spotřebitelské financování a bankovnictví pro drobnou klientelu. Prostřednictvím podílu ve společném podniku Generali PPF Holding je PPF účastníkem trhu pojišťovnictví ve střední a východní Evropě. V polovině roku 2007 spravovala PPF aktiva převyšující 240 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám