Hlavní obsah

Povinné ručení zdraží o stovky korun

Novinky, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povinné ručení za škody způsobené motorovými vozidly má v příštím roce opět výrazně podražit. Jeho cena stoupne o stovky korun, ale podle České kanceláře pojistitelů se to bude týkat jen asi poloviny klientů. Pojišťovny, které mají licenci na povinné ručení, se shodují, že ke zdražení musejí přistoupit kvůli vyšším limitům plnění.

Foto: Vojenské muzeum Lešany

Leopard

Článek

Ty bude na základě požadavků Evropské unie obsahovat chystaná novela zákona o pojišťovnictví, která má nabýt účinnosti v lednu 2004. Cena ručení by tedy měla vzrůst především klientům se základním pojištěním. Ti, kteří si vybrali variantu s vyšším limitem, změny nemusejí pocítit vůbec.

Limit nejméně osmnáct miliónů

Dosud platné limity představují pět miliónů korun u pojištění proti škodě na majetku a osmnáct miliónů korun v případě škody na zdraví. Novela zákona počítá se zvýšením pojištění proti škodě na majetku na minimálně 18 miliónů a proti škodě na zdraví na 30 miliónů korun. "Jestliže budou zvýšeny limity plnění, je velmi pravděpodobné, že v sazbách ručení se to projeví. Jak konkrétně, však nelze ještě říci," sdělil Právu mluvčí České pojišťovny (ČP) Václav Bálek.

Potvrdil, že zdražení povinného ručení by skutečně neměli pocítit všichni klienti stejně. "Motoristé z nejméně rizikové skupiny a ti s největšími bonusy by je nemuseli v ideálním případě zaznamenat vůbec," ujistil. Koncem letošního roku počítá Česká pojišťovna se zavedením nových produktů. Jedním z nich bude i nová varianta povinného ručení s limitem 18 a 35 miliónů korun.

"ČSOB Pojišťovna nabízí tři varianty pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla," sdělila Právu její mluvčí Kateřina Hamerská. Dvě z nich již odpovídají evropským normám a pro klienty, kteří je mají, se tedy nic měnit nebude.

Bonusy zůstanou

"K mírnému zvýšení sazeb povinného ručení dojít může," připustil Milan Káňa, vedoucí oddělení komunikace Allianz pojišťovny. Podle něj si však již dnes mohou zájemci sjednat ručení s limitem plnění 50 miliónů korun při škodě na majetku a 50 miliónů při škodě na zdraví. Přitom za takové ručení zaplatí klient Allianz pojišťovny pouze o osm procent více, než za základní limit.

U méně rizikových kategorií, kde řidiči způsobují méně škod, mohou sazby zůstat na současné úrovni, ale u těch rizikovějších dojde velmi pravděpodobně k výraznější úpravě. Nadále také bude Allianz uplatňovat systém bonusů a malusů. "Budou-li minimální limity zvýšeny, budou pojišťovny ručit za vyšší potenciální škody a logicky musí tedy přizpůsobit i sazby. To se však bude týkat pouze některých produktů," potvrdil i Marek Vích, mluvčí pojišťovny Kooperativa. "Například produkt s nejvyššími limity Eurokomfort je má nastaveny již dnes ve výši 70/70," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám