Hlavní obsah

Potravinářská inspekce loni uložila pokuty za 190 milionů, je to nejvíce v historii

2:08
2:08

Poslechněte si tento článek

O 60 milionů více než předloni uložila v minulém roce na pokutách Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ačkoliv je počet kontrol každoročně podobný, podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy roste výše sankcí při opakovaných pochybeních u stejných provozovatelů.

Foto: Foto ČTK

Ilustrační foto

Článek

Inspekce provedla loni přes 50 tisíc vstupů. Kontroly provádí s cílem ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů. Většina v počtu přes 31 tisíc vstupů se týkala provozoven maloobchodního prodeje, přes 14 tisíc provozoven společného stravování, téměř 12 tisíc výroby potravin a další kontroly se týkaly velkoskladů, prvovýroby a ostatních míst jako například přeprava nebo internetový prodej.

„Loni jsme zjistili celkem 3323 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků,“ uvedl Kopřiva. Podle něj inspekce ve 2913 správních řízeních za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů udělila pokuty téměř 190 milionů, což je o 60 milionů více než v roce předchozím.

„Je to historicky nejvíce. Počet kontrol je konstantní. Ale když zjišťujeme pochybení opakovaně, následná sankce je vyšší. Pokuty tedy rostou s tím, pokud se opakují stejná pochybení u stejných provozovatelů,“ objasnil Novinkám Kopřiva.

Zjednat nápravu

Vyšší pokuta má podle něj vést k nápravě stavu. „Cílem inspekce není ukládat pokuty, ale zjednat nápravu. A u provozovatelů, u kterých se opakují pochybení, to je možné docílit zvyšujícími se pokutami,“ dodal Kopřiva s tím, že obecně platí, že pokuty trvale rostou.

Z hlediska země původu inspekce loni zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z takzvaných třetích zemí. Naopak nejmenší podíl vzorků byl u tuzemských výrobců, což je ale obdobné jako v minulých letech.

„U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 38,1 procenta hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 24,4 procenta kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 15,4 procenta případů,“ nastínil Kopřiva.

Výběr článků

Načítám