Hlavní obsah

Poštovní odbory píší dopis Babišovi, bojí se propouštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci poštovních odborů v pondělí vyzvali ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby neblokoval přijetí návrhu novely poštovního zákona. Chtějí tak zabránit masovému propouštění na České poště.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pod otevřený dopis se podepsalo přes 8 500 zaměstnanců pošty, tedy více než čtvrtina všech pracovníků podniku, řekl po jeho předání na ministerstvu financí předseda Koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal.

Navrhovaná novela poštovního zákona počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních poštovních služeb, které si stát u ní objednává, bude hradit stát. Podle stávající právní úpravy by měl náklady hradit kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu, tedy nejvíc Česká pošta. Ministr Babiš ale tvrdí, že pošta je v dobré finanční kondici a dotaci ze státního rozpočtu nepotřebuje. Ministr nedávno prohlásil, že pošta neumí šetřit a před poskytnutím dotací chce vidět všechny uzavřené smlouvy. [celá zpráva]

Pokud by novela nebyla přijata, pošta by podle Koukala musela snižovat osobní náklady a redukovat pobočkovou síť. "Snižovat osobní náklady znamená snižovat zaměstnanost, snižovat zaměstnanost znamená propouštět," dodal s tím, že pošta by během deseti let mohla přijít až o 8 tisíc lidí.

Většinu poboček plánují pronajmout

Pokud novela nebude přijata, odbory podniknou další kroky. "Určitě to nebudou stávky. Určitě to nebudou takové věci, které by ohrozily samotnou existenci pošty," dodal Koukal.

Aby pošta zůstala v letošním roce zisková, potřebovala by podle vlastních odhadů zhruba půl miliardy korun. Loni jí zisk klesl o pětinu na 241 miliónů. Letos za první čtvrtletí podnik podle Babiše vykázal zisk 150 miliónů korun a na účtech má dvě miliardy.

Státní podnik Česká pošta patří k největším zaměstnavatelům v zemi a v současnosti v ní pracuje kolem 32 tisíc lidí. Od roku 1993 propustila kolem 17 tisíc zaměstnanců. Pošta v současné době provozuje 3 200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set miliónů korun ročně.

Reklama

Související články

Pošta chce většinu poboček pronajmout

Česká pošta plánuje během příštích deseti let převést téměř čtyři pětiny z 3200 svých poboček na smluvní partnery. Podnik si od tohoto kroku slibuje úsporu...

Výběr článků

Načítám