Hlavní obsah

Poslanci schválili razantní zdražení cigaret

– PRAHA

Sněmovna v pátek schválila novelu spotřebního zákona. V jejím rámci uzákonila zvýšení minimální daně na cigaretu, což je jedna ze dvou složek zdanění cigaret. Vzroste z 94 haléřů na 1,13 koruny. V praxi to znamená, že krabička cigaret podraží v dubnu o šest korun. V roce 2006 o dalších sedm korun.

Foto: Barbora Ullmannová

Studenti třetího ročníku technického lycea na návštěvě přečerpávací vodní elektrárny Dalešice - Mohelno.

Článek

Druhou složkou zdanění je pak procentní podíl z prodejní ceny, který by měl příští rok vzrůst z 23 na 24 procenta. Stát počítá s tím, že díky vyšší dani získá do rozpočtu navíc 10 miliard korun ročně. Aby zákon začal platit, musí s ním souhlasit Senát a podepsat ho prezident republiky.

Dopad zdražování na kuřáckou kapsu by ovšem mohla poněkud zmírnit tvrdá konkurence. Pro prodej v ČR je totiž zaregistrováno přes 200 značek cigaret. Konkurence výrobce už letos přiměla, aby si raději snížili marže a část dopadu zvýšení spotřební daně nesli na svých bedrech.

Další zákon, který se týkal kuřaků a který měl výrazně omezit kouření ve veřejných prostorách, poslanci na začátku týdne odmítli. Zabývat se jím budou nejdříve za několik měsíců.

Anketa

Omezíte kouření, když budou dražší cigarety?
Ne, zřejmě budu kouřit stejně
20,5 %
Asi to trochu omezím
5,7 %
Pokusím se přestat
10,1 %
Nekouřím
63,7 %
Celkem hlasovalo 1621 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám