Hlavní obsah

Porsche musí kvůli podvádění s emisemi zaplatit přes 13 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Porsche musí zaplatit pokutu ve výši 535 milionů eur (13,76 miliardy korun). Rozhodlo o tom státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem a týká se manipulací při měření emisí uhlíkových plynů, uvedl v úterý server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Německá automobilka Porsche musí zaplatit pokutu ve výši 535 milionů eur (13,76 miliardy korun).

Článek

Podle státního zastupitelství porušilo vývojové oddělení automobilky svoji dozorovací povinnost, což vedlo k tomu, že uhlíkové emise dieselových automobilů neodpovídaly regulatorním normám.

Porsche motory samo nevyrábělo, dodávala mu je partnerská automobilka Audi. Té již na podzim loňského roku udělilo pokutu státní zastupitelství v Mnichově.

Emisní aféra koncernu Volkswagen, jehož jsou Porsche i Audi součástí, vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí.

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám