Hlavní obsah

Ponechat si celou milionovou výhru bez daně? Ještě je čas

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen pár dní zbývá do Nového roku, kdy mimo jiné začne platit 15procentní zdanění výher nad milion korun v loteriích jako Sportka. Kdo chce zkusit štěstí v tomto ohledu hned na­dvakrát a odnést si plný obnos, má ještě pár dní šanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Důležité je, aby se případný výherce o výhru ihned přihlásil a pak si ji také stihl do úterý 31. 12. vyzvednout,“ potvrdil v pátek Právu mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Připomněl, že do konce roku pokračuje každodenní slosování loterie Šťastných 10 a na Silvestra i tuto neděli se losuje Sportka, v níž se hraje o více než 81 milionů korun. V pátek také proběhlo slosování Eurojack­potu, kde bylo v sázce více než půl miliardy korun.

Vyhnuli se obří dani: Manželé ze středních Čech si přišli pro čtvrtmiliardovou výhru

Domácí

Podle Friedmanna se případní výherci mohou okamžitě a kdykoliv přihlásit telefonem na call centru Sazky. Aby ale neplatili daň, musí si výhru před příchodem Nového roku také osobně v Sazce vyzvednout. To se netýká jen těch, kdo si vsadili přes internet, neboť už mají v systému uvedený účet. Takových lidí je ale poměrně málo, Sazka eviduje na internetu jen asi pětinu tržeb.

Nutnost přihlásit se o výhru se týká i stíracích losů. „To byl v minulých dnech velký fenomén, lidé losy hojně kupují před Vánoci. Pokud si tedy někdo setřel los, zjistil, že vyhrál, a nechce výhru danit, musí přijít do 31. 12.,“ podotkl Friedmann.

Povinnost to samozřejmě není. Kdo by ale váhal, ují si z vlastního koláče, neboť z mi­lionové výhry odevzdá 150 tisíc korun státu. Takoví listopadoví výherci čtvrt miliardy, manželé ze středních Čech, o tom vědí své. Po prvním lednu by z ní na dani odevzdali 38 milionů korun.

Anketa

Souhlasíte s novou 15procentní daní z výher v loteriích?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6183 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám