Hlavní obsah

Vyhnuli se obří dani: Manželé ze středních Čech si přišli pro čtvrtmiliardovou výhru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou nejvyšší výhru v historii Sportky si ve čtvrtek přišli vyzvednout manželé ze středních Čech. Pro bezmála 251 miliónů korun si tak přišli v příhodný čas. Kdyby si zažádali jen o dva týdny později, stát by si z jejich výhry ukrojil tlustý krajíc, konkrétně 38 milionů korun.

Foto: Sazka a.s.

Ilustrační foto

Článek

„Výherci působili velmi klidným a uvolněným dojmem. Oba hodlají i nadále zůstat v současném zaměstnání. Ze získaných peněz chtějí v první řadě splatit hypotéku a jiné finanční pohledávky, o dalších plánech se budou teprve pečlivě rozhodovat, nicméně už nyní jsou si jisti, že chtějí pravidelně přispívat na dobročinné účely,“ uvedl ředitel komunikace Sazky Václav Friedmann.

Historicky čtvrtá nejvyšší výhra českého loterního trhu padla ve středu 13. listopadu. Výherní tiket podal muž v tabákovém stánku, čísla nechal vybrat náhodně terminálem Sazky. O tom, že je bohatší o téměř 251 milionů korun, se dozvěděl až druhý den po losování na konci pracovní směny.

Sázkař vyhrál ve Sportce čtvrt miliardy

Ekonomika

Do sídla firmy si manželé přijeli ve čtvrtek nechat vyplatit hned dva výherní tikety. Při cestě do budovy Sazky totiž sázející zjistil, že je majitelem ještě jednoho výherního tiketu. Mimo astronomické sumy jim Sportka v jiném losování nadělila i výhru ve třetím pořadí, přibližně 20 tisíc korun. Manželé využili možnosti odnést si čtvrt milionu korun v hotovosti, zbytek sumy jim pak přijde na bankovní účty v následujících dnech.

„Právě zakládání bankovních účtů bylo důvodem, proč si výherci přišli vyzvednout výhru až nyní,“ doplnil Friedmann.

Uchránili se před daní

Díky včasnému příchodu do sídla Sazky si manželé zajistili to, že obdrží - dost možná jako úplně poslední výherci podobně závratné sumy - celou výhru. Od 1. ledna totiž vchází v platnost daň, která sázejícím nařizuje zaplatit z milionových výher 15 procent do státní pokladny, a to bez ohledu na to, kdy byla sázka uzavřena.

Pokud někdo vyhraje na samotném konci roku, měl by tedy raději rovnou sednout do auta a v Sazce se o svou výhru přihlásit. Neudělá-li to, přijde o více než sedminu výhry.

Doposud nejvyšší výhra ve Sportce měla hodnotu 400 milionů korun a radovali se z ní v roce 2013 manželé z Chrudimska. Rekordní výhra v Česku padla v květnu 2015, sázející tehdy v loterii Eurojackpot získal 2,466 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám