Hlavní obsah

Polští dopravci přerušili blokádu hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští automobiloví přepravci přerušili ve středu v poledne 72 dní trvající blokádu tří silničních hraničních přechodů s Ukrajinou. K tomuto očekávanému kroku došlo po podepsání předběžné dohody s představiteli polské vlády obsahující sedm bodů, jejichž splnění požadují protestující, informovala televize Polsat.tv.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kamiony se řadí do dlouhé fronty, aby překročily polsko-ukrajinskou hranici na přechodu Hrebenne-Rawa Ruska (archivní foto)

Článek

Polští autodopravci, kteří blokovali přechody Korczowa, Hrebenne a Dorohusk, si stěžují například na příliš levnou, pro ně prý až likvidační konkurenci přepravců z Ukrajiny. Požadují pro ukrajinské firmy zavedení dopravních licencí pro převoz zboží přes polské území, ale také vytvoření zvláštních jízdních pruhů pro prázdná vozidla vracející se z Ukrajiny, uvedl Polsat.

„Neodkladně a intenzivně začneme pracovat na vyřešení problémů autodopravců, které byly roky opomíjeny,“ uvedl pro server rp.pl ministr dopravy Dariusz Klimczak, který za vládu dohodu podepsal.

Zároveň dodal, že resort, v jehož čele stojí od 15. prosince 2023, je v úzkém kontaktu s ukrajinským ministerstvem dopravy a k některým dohodám obou stran již došlo.

„Pokud se nepodaří dohodu o řešení přetrvávajících problémů naplnit, tak se 1. března tohoto roku vrátíme na hranice k našemu protestu,“ varoval podle serveru jeden z vůdců protestu, Rafal Merkler.

Dodal však, že jejich odchod od jednacího stolu s vládou to neznamená.

Dopravci blokují přechody s Ukrajinou v Polsku, na Slovensku i v Maďarsku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám