Hlavní obsah

Polsko: nafta už se nevyplatí, máslo ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé českého příhraničí jezdí k polským sousedům nakupovat hlavně potraviny, které jsou často levnější než u nás. Zajímavý je pořád ještě nákup benzinu, ale už ne nafty.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Možnost lacino nakoupit v Polsku jako Hradečačce mi unikala. Brala jsem to jako příležitost pro lidi z blízkého pohraničí,“ říká Erika z Hradce Králové, jež o víkendu vyrazila na výlet do polského města Kudowa Zdrój.

Zlotý za pět korun

„Původně jsem se chtěla projít po lázeňské kolonádě, dát si pohár v přilehlé kavárně a jet domů. Večerní návštěva skoro prázdného polského marketu Dino mi vyrazila dech. Věděla jsem, že potraviny mají Poláci lacinější, ale takové cenové rozdíly jsem nečekala. Všechno skoro za polovic,“ popsala mladá žena poslední zkušenost s polským obchodem.

„Za máslo o váze 200 gramů dáte v přepočtu 32 korun, ve slevě při koupi tří kusů dokonce necelých 23. Plnotučné mléko vyjde na dvacku, kilo vepřové kýty stojí 85 korun. Domů jsem se neplánovaně vracela s taškami plnými potravin, které lze delší dobu skladovat,“ svěřila se hospodyně.

Inflace v Polsku v lednu vzrostla na 17,2 procenta

Ekonomika

Výhodnost nákupů v Polsku s doposud nulovou sazbou DPH na vybrané potraviny však kalí zvyšující se kurz polského zlotého. Zatímco na začátku února byly čtyři koruny za jeden zlotý, koncem února už byl za pět Kč, ve směnárnách přišel dokonce až na 5,20 Kč.

„Minule jsem koupila půlkilové máslo v supermarketu Biedronka v přepočtu za 72 korun a dnes mě vyšlo na 90 korun. Je to možná méně než v Česku, ale i české obchody se už předhánějí ve slevách,“ řekla Jana z Náchoda, která do polského lázeňského města jezdí pravidelně.

Mezi obchody na obou stranách se tak pomalu rozvíjí konkurenční boj. „Kaufland prosperuje. Snažíme se pružně reagovat na polské ceny,“ tvrdí jedna zaměstnankyně supermarketu v Náchodě. „Je to ale stále těžší,“ přiznala.

„Do Polska stejně jezdím nakupovat, protože tam mají jiný sortiment a často i lepší kvalitu, já osobně ujíždím na rybách v jakékoli podobě a ty se na české straně nedají vůbec sehnat, anebo když je někdo dováží, tak jsou dražší,“ pokračuje Jana ve výčtu svých zkušeností.

Jen u čerpacích stanic na polské straně už nestojí fronty aut. „Dnes tu vyjde litr nafty asi na 37 až 38 korun, zatímco v Náchodě ji seženete za 33,90 či 34,90 Kč. Zato s benzinem je to opačně – ten vyjde v Kudowě Zdróji asi na 34 korun, kdežto na Náchodsku stojí kolem 36 korun,“ dodává její manžel.

V obchodech zlevnilo máslo a pečivo, podražilo vepřové

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám