Hlavní obsah

Inflace v Polsku v lednu vzrostla na 17,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Polsku se v lednu zvýšila na 17,2 procenta z prosincové hodnoty 16,6 procenta. Ve své předběžné zprávě to ve středu oznámil polský statistický úřad. Analytici čekali výraznější růst. Nejvíce se zvýšily ceny potravin a pohonných hmot.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové v anketě agentury PAP odhadli, že inflace v lednu stoupne na 17,7 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny vzrostly o 2,4 procenta, zatímco analytici čekali růst o 2,7 procenta. V prosinci činil meziměsíční růst 0,2 procenta.

V prosinci a listopadu tempo růstu spotřebitelských cen zpomalovalo. V prosinci ke zmírnění růstu přispěl zejména zásah státu, který subvencuje uhlí. Polský ekonomický institut (PIE) se domnívá, že inflace v Polsku zůstane nad deseti procenty až do konce září.

V České republice spotřebitelské ceny v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci byly ceny meziročně vyšší o 15,8 procenta.

Na Slovensku v lednu inflace zpomalila na 15,2 procenta. V Maďarsku se vyšplhala na 25,7 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 1996. V současnosti je nejvyšší v Evropské unii.

Inflace v Maďarsku dál nezadržitelně roste

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám