Hlavní obsah

Polsko chce stvořit energetického obra

Polsko uvažuje o spojení tří největších státních ropných a plynárenských podniků PKN Orlen, Lotos a PGNiG. Oznámil to v pondělí polský ministr státního pokladu Dawid Jackiewicz. Fúze by podle agentury Reuters mohla vytvořit největší energetickou skupinu ve střední Evropě. Společnost PKN je majitelem českého Unipetrolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zahájil jsem práce na tomto konceptu, abych zjistil, jaké pozitivní efekty by bylo možné očekávat. Jde tu o posílení naší pozice v těchto třech podnicích s cílem zabránit pokusům o nepřátelské převzetí," uvedl ministr. Dodal, že výsledky této analýzy by měly být připraveny do konce prvního čtvrtletí.

Celková tržní hodnota firem PKN, Lotos a PGNiG činí zhruba 60 miliard zlotých (370 miliard korun). To je téměř dvojnásobek hodnoty rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV a trojnásobek hodnoty jejího maďarského konkurenta MOL, píše Reuters.

Vláda posiluje kontrolu

Finanční trhy se obávají, že sloučení firem PKN, Lotos a PGNiG by mohlo představovat další krok v posilování kontroly nové polské vlády nad ekonomikou.

Vítěz voleb Právo a spravedlnost (PiS) již vyměnil několik nejvyšších vedoucích pracovníků státních podniků, vedle televize i rozhlasu i právě PKN.

"Pro investory je to další signál, že vláda vstupuje do tohoto strategického odvětví. Investoři chtějí vydělávat peníze, zatímco stát má své vlastní cíle," uvedl analytik Radoslaw Lipiński ze společnosti Pekao Investment Banking.

O Unipetrol má zájem Kellner s Křetínským

PKN Orlen vlastní v Česku Unipetrol, provozovatele největší sítě čerpacích stanic Benzina a rafinérií v Kralupech, Litvínově a Pardubicích - Paramo.

O koupi Unipetrolu loni projevily zájem společnosti EPH a PPF miliardářů Daniela Křetínského a Petra Kellnera. Podle HN Polákům nabízejí 30 miliard korun. [celá zpráva]

Šéf státního správce ropovodů v ČR firmy Mero Stanislav Bruna loni v březnu prohlásil, že Orlen by mohl zpracování ropy v Česku zastavit. PKN reagoval, že neplánuje ukončení výroby a uzavření rafinérií v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám