Hlavní obsah

Polská firma Vegas se opět snaží vylákat z lidí peníze

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polská společnost Vegas se opět snaží získat peníze od důvěřivých lidí v Česku. Láká je na údajnou vysokou finanční výhru, pokud zavolají na telefonní linku s předvolbou 90660. Výhra ovšem neexistuje a volající naopak utratí velké částky, protože za hovor na zmíněnou linku se účtuje drahý tarif. Oznámilo to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Foto: Praha 1
Článek

Mluvčí SOS Ivana Picková uvedla, že mnoho lidí v poslední době nachází v poštovních schránkách letáky firmy Vegas s oznámením, že vyhráli statisícovou částku, nejčastěji 400 tisíc korun, ale také třeba "jen" 135 tisíc korun.

"Leták tvrdí, že se stačí zaregistrovat na telefonním čísle začínajícím předvolbou 90660. Linka má ale tarif 60 korun za minutu. Spotřebitelé proto mohou provolat poměrně velké peníze, aniž by samozřejmě něco vyhráli," uvedla Picková.

Řadu napálených lidí oklamala skutečnost, že podvod je propojen s teleshoppingem vysílaným na jedné z polských televizí. Někteří spotřebitelé totiž tvrdí, že přes tento teleshopping nakupovali. Proto se necítili podvodně osloveni, když se z letáku dozvěděli, že vyhráli peníze ve spotřebitelské soutěži. Další ovšem tvrdí, že se žádné soutěže nezúčastnili.

Mobilní operátor Oskar Mobil podle SOS již zablokoval hovory na telefonní číslo uváděné v letácích firmy Vegas a chce požádat policii o zadržení zaplacených částek na svém účtu. "Na spotřebitele útočí mnoho obdobných podvodů, proto by se měli i další operátoři připojit k tomuto postupu," řekla k tomu Picková.

Pobyty v Paříži

Vegas není v Česku žádným nováčkem. Před více než dvěma lety lákala na příslib báječného pobytu v Paříži. Stačilo zatelefonovat a poslat na varšavský P. O. BOX 1000 korun. Jenže vysoký tarif telefonního hovoru byl napsán malými písmeny, takže si ho mnozí ani nevšimli, a odeslanou tisícovku ani Eiffelovku nikdo z těch, kteří telefonovali, posílali peníze a následně kontaktovali SOS, s Vegasem neviděli. Podobných praktik se firma dopustila ještě několikrát.

"Pokud už někdo uvěří, že by mohl vyhrát v soutěži, které se nezúčastnil, a nehodí takový leták rovnou do koše, měl by si dobře zapamatovat doporučení číst nejmenší písmena, protože platí nejen v případě podivné nabídky Vegas, ale i při podpisu jakékoli smlouvy," upozornil předseda Republikového výboru SOS František Lobovský.

Anketa

Přišel vám někdy do schránky leták, který sliboval výhru?
Ano, ale rovnou je vyhazuju
83,8 %
Ano, zkoušel/a jsem na něj odpovědět
8,1 %
Nikdy jsem se s tím nesetkal/a
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám