Hlavní obsah

Pololetní výběr DPH stoupl na 200 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Finanční úřady vybraly v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) 200,1 miliardy korun, meziročně o 5,6 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 5,9 miliardy více, celkem 99,1 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou. Výběr stoupl v pololetí i u dalších daní kromě daně z technických her.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení v pololetí stouply meziročně o 5,9 procenta, tedy o 28,7 miliardy na 518,8 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Samotný státní rozpočet v pololetí z DPH získal 135,5 miliardy korun, meziročně o čtyři miliardy korun více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 69,2 miliardy korun, meziročně o 6,8 procenta více.

Ze zprávy o plnění státního rozpočtu ke konci června vyplývá, že celostátní výběr spotřebních daní stoupl meziročně v pololetí o 2,9 miliardy na 79,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám