Hlavní obsah

Politici? Traktory? Na Živitelce nejvíc lákal osel Kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatel mu říká Kil, což je zkratka jeho jména Kilucru de la farge. Vyniká nejen velikostí, ale také roztomilým a přátelským chováním. Přestože na 49. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích řečnila řada politiků a u vchodu stojí nejsilnější traktor na světě, nejvíc pozornosti veřejnosti sklízí osel francouzského plemene poitou. Je nejmohutnější na světě.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Osel Kil se nechá pohladit i od dětí.

Článek

„Už jsme u něj byli. No ten je,“ vyprávěla na Živitelce maminka Petra a ukazovala přátelům fotky s Kilem v telefonu. Pověst o jeho kráse se už od prvního dne nese celou výstavou. Osel je i hvězdou médií, ale nejradši jej mají děti.

S chovatelem Tomášem Paterem přijel až z Opavska a velký zájem návštěvníků jeho majitele nepřekvapil. „Popravdě mě to moc nepřekvapuje, protože vím, jak krásné zvíře to je,“ řekl chovatel.

Po oslovi francouzského plemene poitou dlouho toužil. „Nakonec jsme si jej nechali přivézt z Francie na začátku tohoto roku a jsou mu tři. To plemeno je hodně komunikativní a Kil je opravdový dobrák, má lidi rád. Dá se říct, že na hřebce je až moc hodný, možná to je právě i tím plemenem,“ přemítal Pater.

Svět má o jednoho vzácného osla víc. Narodil se ve Dvoře Králové

Koktejl

Připouští, že i Kil má tak jako všichni oslové svou hlavu. „Když osel nechce, tak s ním nehnete. Musí vám věřit,“ podotkl chovatel. Plemeno poitou bylo původně vyšlechtěno na tahání děl vojákům a přepravu dalšího materiálu. „Dnes se s ním připouští koně a produkují se tak muly,“ vysvětlil Pater.

Podle něho je Kil jediným oslem tohoto plemene s doloženým rodokmenem v Česku. „Hřebec, jako je tento, vyjde na asi sto tisíc, a oslice, která je potřeba k chovu a kterou bych si rád pořídil, vyjde ještě o padesát tisíc dráž,“ vypráví Pater.

Ještě poroste

Kil má v kohoutku 137 centimetrů a mezi ostatními plemeny oslů na zemědělské výstavě, která v úterý zavře svoje brány, je opravdovým velikánem. „Jsou mu teprve tři, ještě bude růst i mohutnět,“ podotkl chovatel.

Ten vlastní s manželkou v Kružberku na Opavsku minizoo, kde mohou návštěvníci Kila vidět. „Máme i další oslíky jiných plemen, pět velbloudů, dikobrazy, lamy, ovce, kozy, morčata, hrdličky, srnečka, emu i bažanty. Těší mě, že máme už stálé návštěvníky a lidé k nám chodí rádi,“ dodal Pater.

Na Živitelce nejvíc lákal osel.Video: Pavel Orholz, Právo

V zoo v Tennessee se narodila žirafa bez skvrn, je zřejmě jediná na světě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám