Hlavní obsah

Pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném o 7,8 procenta více

Český pojistný trh v prvním pololetí letošního roku výrazně rostl. Pojišťovny během něj vybraly na pojistném 80,1 miliardy Kč, což je meziročně o 7,8 procenta více, informovala ve středu Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. V roce 2021 trh vzrostl o 4,4 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím jde o mírné zpomalení tempa růstu, ale i tak je nadále překonáno navýšení dosažené ke konci roku 2021," komentovala čísla asociace.

„Za pozitivní vývoj aktuálně vděčíme především neživotnímu pojištění, nicméně i životní pojištění posiluje. Za pozornost stojí výjimečný růst v podnikatelském pojištění, ale stále nelze pominout ani nižší srovnávací základnu roku 2021, kterou ovlivnila pandemie covid-19," dodala asociace.

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 3,1 procenta na téměř 25 miliard Kč. V dominantní skupině produktů s běžně placeným pojistným, které reprezentují 95 procent všech smluv životního pojištění, se dynamika růstu zvýšila na čtyři procenta. Objem jednorázově placeného pojistného meziročně klesá, aktuálně o téměř 31 procent.

Ceny cestovního pojištění se mohou lišit i o tisíce

Finance

„Nadále se snižuje počet smluv životního pojištění. Ve srovnání s prvním pololetím 2021 jich je o 1,7 procenta méně, což odpovídá poklesu o 85 000. Aktivních tak aktuálně zůstává 4,89 milionu smluv,“ doplnil pojistný analytik asociace Jaroslav Urban.

Předepsané pojistné v neživotním pojištění dále roste. Meziročně stouplo o 10,1 procenta na 55,1 miliardy. Kč. Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má na neživotním pojištění více než 52procentní podíl.

V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 15 miliard Kč, o 3,5 procenta více než ve stejném období minulého roku. Dynamika se ale snížila.

Kroupy, záplavy i tornáda. Bouřky způsobily škody za víc než miliardu

Ekonomika

V havarijním pojištění vozidel naopak pokračuje růst a navyšování dokonce postupně zrychluje. Předepsané pojistné rostlo o 8,9 procenta na 13,9 miliardy Kč.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o výrazných 14,6 procenta na 13,3 miliardy Kč. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se nadále daří a tento trend má navíc stoupající tendenci. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o 10,9 procenta na 7,7 miliardy Kč.

U přírodních živlů dominují požáry

Škodám na majetku, které jsou způsobeny přírodními živly i činností člověka, dominují požáry s průměrnou škodou přes 500 000 Kč. Těch nebývá na počet nejvíce, v prvním pololetí jich nastalo přibližně 2700, ale celkové náhrady překonaly 1,4 miliardy Kč.

Počet pojistných podvodů stoupl, loni převýšil miliardu

Ekonomika

„Tyto ukazatele prozatím nijak neovlivňují aktuální ničivé požáry v národním parku Českosaské Švýcarsko, a dá se tedy očekávat, že do příštích výsledků ještě značně narostou nad rámec standardního čtvrtletního vývoje,“ upozornil Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám