Hlavní obsah

Pojišťovny odhadují škody za povodně na 1,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny už začaly s výplatami záloh lidem, které postihly povodně. Někteří už mají doma celou částku. Pojišťovny odhadují, že celkem budou mít nahlášeno něco kolem 18 800 škod za celkem 1,38 miliardy korun. Dosud mají nahlášeny škody za zhruba 350 miliónů na 3500 pojistných událostech.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Spoušť, kterou voda napáchala, je pro mnohé obyvatele Troubek značně deprimující.

Článek

Pojišťovny posílily týmy likvidátorů o lidi z částí republiky, které nebyly povodněmi zasaženy. Do terénu půjdou i o víkendu. Postupně prohlížejí nemovitosti v místech, kde už voda opadla, například během víkendu to prý bude v nejznámější "povodňové" obci Troubky, která poprvé podlehla velké vodě v roce 1997.

Česká pojišťovna zaregistrovala přes 2650 škod za téměř 80 miliónů Kč. Klientům už vyplatila část záloh, někteří už dostali všechny peníze.

"Již nyní lze říct, že kalamitní voda je letos naštěstí pomalejší než při loňských záplavách," uvedl své postřehy z návštěvy na severní Moravě výkonný ředitel ČP Pavel Řehák. "Znamená to, že se nejčastěji setkáváme se zatopenými domy a sklepy a zatím neevidujeme tolik stržených a pobořených staveb. To samozřejmě nic nemění na závažnosti situace postižených," dodal.

Kooperativa v souvislosti s povodněmi eviduje přes 850 škod za více než 55 miliónů Kč. Největší objem škod je hlášen v Moravskoslezském kraji, nejvíce postižené oblasti jsou Vsetínsko a Karvinsko. "Téměř deseti procentům poškozených klientů již bylo vyplaceno pojistné plnění," upozornil mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Také Česká podnikatelská pojišťovna již podle mluvčí Renaty Svobodové zahájila výplatu záloh.

Škody jsou na vybavení domácností

Za první čtyři dny povodní nahlásili klienti Generali přibližně 300 škod ze více než 12 miliónů korun. Z 90 procent jde o škody na rodinných domech a domácnostech. "Díky přijatým opatřením vyřídili do dnešního rána likvidátoři pojišťovny Generali již více než čtvrtinu z dosud nahlášených škod. Peníze mají lidé již k dispozici nebo jim byly poukázány na účet," řekl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

UNIQA registruje asi 90 škod s úhrnnou odhadovanou škodou okolo 100 miliónů korun. Většina nahlášených škod je podle mluvčí Evy Svobodové menšího rozsahu, nejčastěji v řádech desítek, maximálně stovek tisíců korun. Lidé, když se dozvěděli o blížící se vodě, stihli vynosit majetek a ochránit ho tak před zkázou.

ČSOB Pojišťovna má nahlášeny dvě stovky pojistných událostí spojených s povodněmi. Většinou jde o zatopené domy, poškozený nábytek a další vybavení nebo zaplavení osobních vozidel. Průměrné částky k náhradě představují desítky tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám