Hlavní obsah

Pojišťovny loni vybraly na pojistném meziročně o 7,1 procenta více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český pojistný trh v roce 2023 zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 168,5 miliardy korun, což je meziročně o 7,1 procenta více. Ve čtvrtek o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Za rok 2022 výběr pojistného na trhu vzrostl o sedm procent.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

K růstu trhu stále podle asociace přispívají obě skupiny odvětví, tedy životní i neživotní pojištění, nicméně neživotní pojištění sílí i nadále intenzivněji. Předepsané pojistné v životním pojištění se meziročně zvýšilo o 3,2 procenta na 51,37 miliardy Kč.

V dominantní skupině běžně placených smluv, které představují víc než 90 procent všech smluv životního pojištění, se také dynamika růstu nezměnila a zůstala na 3,5 procenta. Objem jednorázově placeného pojistného meziročně klesl o 16,4 procenta, nicméně jeho vývoj značně kolísá a na celkový výsledek má okrajový dopad.

Nadále ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 1,3 procenta méně, což odpovídá poklesu o více než 62 000. Platných smluv životního pojištění ke konci roku 2023 zůstalo 4,8 milionu. Počet nově uzavíraných smluv životního pojištění meziročně stoupl o 6,2 procenta. To je ale proti zvýšení o 14,1 procenta za rok 2022 zpomalení tempa růstu.

Zranění na sjezdovce? S náhradou škody pomohou fotografie i svědci

Finance

Předepsané pojistné v neživotním pojištění stouplo stejně jako v roce 2022 o 8,9 procenta, loni na 117,1 miliardy Kč. Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má na neživotním pojištění více než 50procentní podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné 30,9 miliardy Kč, což je o 5,2 procenta víc než v roce 2022. Dynamika jeho růstu se o 1,1 procentního bodu zvýšila.

V havarijním pojištění vozidel se také růst mírně zrychlil, když po předloňských 9,4 procenta dosáhl 11,7 procenta. Předepsané pojistné se přiblížilo 31,3 miliardy Kč. Trend částečně podpořil stále se navyšující počet havarijně pojištěných vozidel. I v případě povinného ručení se počet pojištěných vozidel mírně navyšuje.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o 7,5 procenta na 25,97 miliardy. Kč. V roce 2022 ale posilovalo toto odvětví o 10,4 procenta. Počet smluv se loni meziročně zvýšil o 1,4 procenta. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se podobně jako předloni relativně dařilo. Předepsané pojistné se v něm meziročně zvýšilo o 12,9 procenta na 17,78 miliardy Kč.

Pojištění dlouhodobé péče lze nyní odečíst z daní

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám