Hlavní obsah

Pohonné hmoty stojí nejvíc od půlky listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý růst cen pohonných hmot pokračuje. Natural 95 se podle dat společnosti CCS ve středu prodával v průměru za 38,34 Kč a nafta za 38,55 Kč. Benzín tak za týden podražil o šedesát haléřů a nafta ještě o desetník víc. Růst cen bude podle analytiků pokračovat i v následujících dnech.

Článek

„Růst cen o desítky haléřů očekáváme i v následujících týdnech,“ sdělil Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Ceny tak míří k úrovni čtyřicet korun, tolik se za benzín platilo naposledy loni v říjnu.

Za hlavní důvody označil Lajsek drahou ropu a slabou korunu. Aktuální cena za barel severomořské ropy Brent kolem 82 dolarů je v blízkosti nejvyšších úrovní od listopadu. Na ceny ropy stále tlačí napětí na Blízkém východě, kde se nedaří dosáhnout příměří. Stále také pokračují útoky jemenských rebelů na lodě v Rudém moři.

Slabá koruna

Po datech k lednové inflaci dále oslabuje koruna. „Inflace na úrovni 2,3 procenta znamená očekávání agresivního snižování úrokových sazeb. Koruna tak oslabuje,“ dodal. Americký dolar stál ve středu 23,30 Kč, když ještě v prosinci to bylo kolem 22 korun.

Podle Lajska je ale na obzoru několik faktorů, které by mohly vývoj zvrátit. Proti cenám ropy by mohl začít tlačit dolar, který posiluje po inflačních statistikách v USA. „Šance na brzké snížení úrokových sazeb v USA klesá, což by mělo dále přát dolaru,“ vysvětlil.

Úroveň ropných zásob v USA navíc vzrostla více, než se očekávalo. A tamní agentura EIA očekává, že letos světová poptávka po ropě vzroste o 1,2 milionu barelů denně, tedy o jeden milion méně, než předpokládal ropný kartel OPEC. Situace na trhu s ropou tak podle něj letos může být jako na houpačce.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 21. únoru 2024 (v Kč/l):

Slábnoucí koruna zdražuje benzin

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám