Hlavní obsah

Podzimní výlovy jsou pod desetiletým průměrem, hlásí z Třeboně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Výsledky podzimních výlovů v rybnících společnosti Rybářství Třeboň jsou zatím podprůměrné. Mohou za to klimatické změny, kdy se rybáři potýkají s extrémy počasí. Právu to řekl předseda představenstva Josef Malecha.

Výlov rybníka SvětVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Podzimní výlovy jsou v současné chvíli asi v polovině, když bychom měli končit 28. listopadu. Naplňují se nepříznivé předpoklady, a to sice že výsledky jsou pod desetiletým průměrem,“ uvedl Malecha.

Podle něho jsou na vině klimatické změny. „Zjednodušeně se dá říct, že se potýkáme buď s nedostatkem vody, nebo naopak s prudkými srážkami, takže se jedná o samé extrémy. To se pak odráží i na počtu ryb,“ konstatoval Malecha. Upozornil, že kvalita ryb je i přesto velice dobrá.

Výlov rybníku Svět

Ve středu rybáři finišovali s výlovem rybníka Svět v Třeboni a po sedmé hodině ráno je sledovaly desítky lidí. Atmosféru umocňovalo vycházející slunce, když se do práce při prvním zátahu pustila asi padesátka rybářů. Takzvaní pěšáci a hajní táhli síť, které se v rybářské hantýrce říká nevod. Po zátahu ryby na místě roztřídili a úlovky pak putovaly na blízké sádky.

Kapři, štiky, sumci. Stovky lidí přišly sledovat první den výlovu rybníka Rožmberk

Domácí

„Jsem opravdu ráda, že jsem si přivstala, protože výlovy jsou z mého pohledu právě nad ránem velkým divadlem a představením,“ vyprávěla Právu na hrázi Božena Růžková, která si užívá pobyt v místních lázních.

Mezi úlovky ze Světa nebyli jen kapři, přestože jsou hlavním produktem třeboňského rybářství. „Ze Světa vylovíme asi 70 tun ryb, kdy kapr činí asi 60 procent, zbytek jsou další ryby jako štiky, candáti, amur nebo tolstolobik,“ vysvětlil Malecha.

Foto: Pavel Orholz, Právo

První středeční zátah rybářů na rybníku Svět v Třeboni

Cenu kapra nezvednou

Doplnil, že i přes slabší výnos z rybníků v rámci podzimních výlovů firma cenu vánočního kapra zvedat nebude. „Cenu jsme zvýšili už v loňském roce, tak aby odpovídala zvýšeným nákladům. Na sádkách budeme tedy prodávat vánočního kapra za 119 korun,“ předeslal Malecha.

Rybářství na podzim odloví desítky rybníků, tím dalším, na který se mohou lidé vydat, je například od 20. do 22. listopadu Bošilecký.

Víc než 100kilový sumec dal rybářům zabrat

Koktejl

Reklama

Související témata:
Rybářství Třeboň

Výběr článků

Načítám