Hlavní obsah

Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o příspěvek 500 korun

Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o příspěvek 500 korun denně, takzvaný kompenzační bonus, určený těm z nich, jejichž podnikání poškodila opatření proti pandemii. Zákon, který to umožní, v úterý podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Změna se týká jen fyzických osob - podnikatelů v úpadku. Senát v se této předloze neúspěšně pokoušel prosadit zvýšení příspěvku na 667 korun denně. Sněmovna to ale odmítla.

Rozšíření okruhu příjemců umožnil předběžný souhlas Evropské komise, která to předtím odmítala. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy pomoci proti dopadům pandemie. O příspěvek budou moci osoby v úpadku žádat zpětně, a to do dvou měsíců od nabytí účinnosti zákona.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Novela zákona také rozšiřuje okruh možností, kdy bude možné o příspěvek žádat. Půjde třeba o případy, kdy kadeřnice nemůže poskytovat své služby v nemocnicích nebo zařízeních sociální péče, protože v nich kvůli pandemii platí zákaz vstupu. Na návrh Pirátů a Starostů budou mít nárok na příspěvek i pěstouni, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Vláda již dříve rozhodla, že příspěvek budou moci čerpat i řidiči taxislužby.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun denně nyní náleží podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Získat kompenzaci bude lehčí, pro hříšníky však chce vláda zákaz činnosti

Ekonomika

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám