Hlavní obsah

Podíl v Zentivě prodá firmě Sanofi-Aventis i J&T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Fervent Holdings ze skupiny J&T přijala nabídku společnosti Sanofi-Aventis Europe na převzetí akcií společnosti Zentiva. Sanofi tak získá jejích 7,62 procenta v Zentivě, a českou farmaceutickou jedničku díky tomu ovládne.

Foto: Novinky

Článek

Sanofi-Aventis má v Zentivě 24,9 procenta, ve čtvrtek přijaly její nabídku firmy PPF a Generali PPF Holding, které drží v Zentivě 24,3 procenta akcií. Vedení a zaměstnanci, kteří drží téměř šest procent akcií Zentivy, se již dříve zavázali, že tento podíl Sanofi-Aventis prodají.

Nabídku už schválila Česká národní banka a podmíněně i Evropská komise. Nabídka oceňuje Zentivu na 43,9 miliardy korun.

Analytici upozornili, že Zentiva zřejmě odejde z pražské burzy, pokud bude Sanofi-Aventis se svou nabídkou úspěšná. "Kroky k odchodu Zentivy z burzy by byly učiněny co nejrychleji. Myslím si, že do konce roku by Zentiva opustila pražskou burzu, pokud to bude technicky proveditelné," řekl ČTK již dříve analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Skupina PPF je akcionářem Zentivy přes dceřinou firmu Anthiarose Limited. PPF loni sama předložila vlastní nabídku na odkup akcií, kterou ovšem později stáhla. Na počátku února podala skupina PPF žalobu, již se chtěla domáhat svolání mimořádné valné hromady Zentivy. Chtěla se na ní dozvědět podrobnosti o nabídce Sanofi-Aventis. Skupina následně informace získala a žalobu stáhla.

Dalším významným akcionářem Zentivy je společnost Belviport Trading, která drží více než deset procent akcií. Zbylou zhruba třetinu akcií vlastní ostatní institucionální a soukromí investoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám