Hlavní obsah

Počet aut bez povinného ručení nadále klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl vozidel bez povinného ručení na celkovém počtu registrovaných vozidel klesl v červnu 2009 meziročně o 3,5 procentního bodu na 8,7 procenta. Informovala o tom Česká kancelář pojistitelů s tím, že zásluhu na tomto vývoji má zavedení sankčního příspěvku nepojištěných do garančního fondu kanceláře a její informační kampaň.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Článek

Koncem června bylo v ČR registrováno 616 642 vozidel bez povinného ručení, což bylo o 27,5 procenta méně než ke stejnému datu roku 2008. Pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, tedy takzvané povinné ručení, má 6,26 miliónu aut.

Po zavedení sankcí začali motoristé masivně vyřazovat svá neprovozovaná motorová vozidla z registrů vozidel. Za posledních devět měsíců, tedy od října 2008 do června 2009, bylo z registrů vyřazeno 272 325 vozů. Pro srovnání za celý rok 2007 bylo z registru vyřazeno 98 000 vozidel, uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec. Zároveň se podle něj zvýšil zájem o povinné ručení. Za poslední rok počet pojištěných vozidel rostl o čtyři procenta rychleji než počet registrovaných vozidel.

ČKP zahájila obesílání neplatičů povinného ručení koncem února. K dnešnímu dni jich obeslala přes 46 000. Do garančního fondu ČKP uhradili vlastníci nepojištěných vozidel téměř 16 miliónů Kč. ČKP v letošním roce počítá s obesláním statisíců osob.

Tyto peníze fond použije na úhradu škod poškozeným v případech, kdy nehodu způsobí motorista s nepojištěným vozidlem nebo nezjištěný pachatel. Stále však jde o zlomek jeho nákladů. Nepojištění řidiči každoročně způsobí škody za asi 500 miliónů Kč. Jen loni byly z garančního fondu poškozeným vyplaceny náhrady přesahující 300 miliónů korun, upozornil Hradec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám