Hlavní obsah

Pobaltské státy se společně odpojí od ruské elektrické přenosové soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátoři trhu s elektřinou tří pobaltských zemí podepsali dohodu o synchronizovaném odpojení od ruské elektrické přenosové soustavy. Informuje o tom s odvoláním na litevské ministerstvo energetiky agentura Delfi. Smlouvu by měli v nejbližší době stvrdit premiéři Litvy, Lotyšska a Estonska.

Foto: Profimedia.cz

Elektrická přenosová soustava, ilustrační foto

Článek

Podle dohody mezi společnostmi Elering, AST a Litgrid - estonským, lotyšským a litevským provozovatelem sítě - by ke konečnému odpojení od ruské soustavy a přechodu na evropskou síť mělo dojít v únoru 2025.

Pobaltské státy proto v létě 2024, tedy šest měsíců před synchronizací, společně odstoupí od smlouvy BRELL uzavřené s ruskými a běloruskými operátory. Podle této smlouvy se frekvence sítě reguluje centrálně v Moskvě, poznamenala Delfi.

Kęstutis Budris, poradce litevské hlavy státu pro otázky národní bezpečnosti, koncem července uvedl, že jeho země je na přechod k západoevropské přenosové soustavě již plně připravena, počká ale na své sousedy.

Pobaltské státy zcela zastavily dovoz elektřiny z Ruska v květnu 2022.

Ruský plyn a elektřinu už nepotřebujeme, hlásí moldavský premiér. Přehodnocuje i neutralitu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám