Hlavní obsah

Po vstupu do EU asi zdraží i banány, vajíčka a cukr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po vstupu Česka do Evropské unie zdraží některé potraviny dovážené do tuzemska ze zemí mimo EU, například rýže, banány nebo vybrané druhy ryb. Důvodem jsou vyšší cla, která EU ve srovnání s Českem uplatňuje na importy některých komodit ze třetích zemí. Naopak například víno či zelenina by se na tuzemském trhu měly objevit v řadě případů za nižší ceny.

Foto: Jakub Michna

Ubongo - honba za diamanty Afriky.

Článek

Řekl to Petr Tuček z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Podle firmy Lagris vstup Česka do EU přinese konzumentům rýže velké zdražení. Od 1. května totiž začnou dovozci rýže platit clo a cena jednoho kilogramu se tak může zvýšit o zhruba 50 až 100 procent. Kilogram rýže nyní v obchodech stojí asi 16 korun.

"Rýže určitě o něco podraží, ale je to i věc postoje prodejců, protože marže jsou dost velké," uvedl Tuček. EU má navíc řadu různých celních sazeb a kvóty na importy za zvýhodněných podmínek. Je ale otázka, nakolik se čeští importéři k čerpání těchto kvót dostanou.

Také milovníci banánů sáhnou po prvním květnu zřejmě hlouběji do kapsy. Kilogram by měl být podle propočtů ekonomů v průměru dražší asi o 4,5 koruny.

Podraží sardinky

Kvůli vyšším clům se pravděpodobně zvednou i ceny některých druhů ryb dovážených ze zemí mimo EU. Týkat se to bude například sardinek. V obchodě je lze dnes koupit ve velkém cenovém rozpětí, za 13 Kč ale i za 19 korun. Podle Tučkova odhadu by mohla rybí konzerva zdražit o čtyři až pět korun. Nárůst cen se může projevit i u dovážených ořechů, mandlí a sušeného ovoce z rozvojových zemí.

Na druhé straně se spotřebitelé mohou těšit na širší nabídku levných vín. "Evropa je v podstatě potopena do vína a hlavně levná, méně jakostní vína do Česka půjdou zvýšenou měrou," uvedl Tuček. Velcí konzumenti vín se ale podle něj budou nadále držet kvalitních nápojů. Dovozy v krabicích či cisternách mohou být konkurencí spíše pro pivo.

Na trhu lze čekat také širší nabídku levné zeleniny, zejména z Polska a Maďarska. Tradičně domácí produkty jako mrkev, cibule a petržel dělají Poláci mnohdy i za poloviční ceny, dodal Tuček.

Zdraží i výroba vajec

Zavedení evropských směrnic v chovech slepic zřejmě zdraží produkci vajec, a tím i sníží farmářský zisk. Použití nových technologií zvýší mimo jiné spotřebu krmiva. Jeho přepočtená denní cena na jednu nosnici se zvedne o deset haléřů na jednu korunu. Vyplývá to z vědecké práce pedagogů Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně pod vedením Ladislava Zemana. Vzhledem k evropské konkurenci se podle některých chovatelů cena pro spotřebitele nezvýší.

Mírně vzroste cena cukru

Nárůst cen cukru očekávají po 1. květnu jeho tuzemští producenti. Podle šéfů cukrovarů však ceny nevzrostou nijak dramaticky, a proto není důvod k podobné panice, která vypukla v sousedním Polsku. U severních sousedů vzali lidé obchody útokem a v obavách z cenového skoku nakupují cukr ve velkém.

Po vstupu do EU se ceny cukru v tuzemsku určitě zvýší, uvedl Oldřich Reinbergr, generální ředitel Cukrovarů TTD, které jsou lídrem tuzemského trhu s cukrem. Pokud začnou mít domácí obchodníci šanci prodávat v EU, lze podle něho očekávat i jejich snahu zvýšit cenu cukru v tuzemsku.

Dnes se podle Reinbergra ceny cukru v unii pohybují v přepočtu kolem 20 až 21 korun za kilogram, zatímco v ČR v supermarketech stojí kilogram cukru kolem 17 až 18 korun. "Podle mého subjektivního názoru se ceny u nás zvýší asi na 25 korun za kilogram," řekl dnes Reinbergr.

V Evropské unii již neplatí garantovaná minimální cena cukru jako v České republice, ale platí zde minimální cena řepy. Zatímco v ČR se cena řepy pohybuje kolem 980 korun za tunu, v zemích EU to je 1470 korun. I tyto zvýšené náklady se podle Reinbergra promítnou do konečných cen cukru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám