Hlavní obsah

Pivovary zdražují

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Plzeňský Prazdroj zdraží od října pivo v průměru o tři procenta. Průměrné zdražení bude činit zhruba padesátník. Zdražení se bude týkat i točeného piva. Potvrdil to mluvčí pivovarského koncernu Zdeněk Kovář. Zdražení chystá i část konkurenčních pivovarů.

Foto: Profimedia.cz

Zdražení se bude týkat i točeného.

Článek

Největší česká pivovarská společnost vyrábí značky Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell. Zdražení se bude týkat většiny z nich.

Čepované pivo Prazdroj zdražil poprvé od roku 2018. Po tři roky, kdy inflace kumulovaně přesáhla osm procent (loni činila 3,2 procenta), se podle Kováře ceny držely na stejné úrovni.

Prazdroji klesl loni čistý zisk o pětinu na 3,8 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o více než miliardu korun na téměř 16 miliard Kč. Hlavním důvodem nižších hospodářských výsledků bylo dlouhodobé uzavření pivnic vinou pandemie, a s tím spojený nižší prodej piv.

Prázdnější hospody, více lahví a plechovek. Jak covid změnil konzumaci piva

Ekonomika

Pivovar prodal loni v tuzemsku a v zahraničí téměř 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hektolitrů, v cizině meziročně vzrostl o jedno procento na 4,52 milionu hl.

Zdražování se chystá i u konkurence

Zdražují i konkurenti Prazdroje. „Společnost Pivovary Staropramen přistoupila k úpravě ceny vybraných sudových a tankových piv od 1. července 2021. Hlavním důvodem byl znatelný nárůst cen některých klíčových vstupů, především pak vody, energií a ropy. V průměru se cena navýšila o 2,9 procenta,” uvedla Denisa Mylbachrová, mluvčí společnosti Pivovary Staropramen, jež provozuje smíchovský Staropramen a ostravský Ostravar.

Produkce pivovarů se meziročně o osm procent snížila

Ekonomika

Svou produkci nejspíš zdraží také Pivovar Ferdinand v Benešově. „Ještě vyčkáváme, ale pravděpodobně nepatrně bohužel asi ano,” řekl Ladislav Lojka z marketingu pivovaru. Růst cen piva nevyloučil ani ředitel náchodského pivovaru Primátor Petr Kaluža.

Heineken, do nějž patří například značky Krušovice, Starobrno, Zlatopramen nebo Hostan, se k vývoji cen příliš vyjadřovat nechtěl. Budějovický Budvar dokonce slíbil zachovat stávající ceny.

Žebříček nejlevnějšího piva na světě: Praha na bedně a řada překvapení

Muži

Reklama

Související články

Pivovarnické koncerny sázejí na konopí

Velké pivovarnické společnosti AB InBev, Molson Coors a Corona věří konopí. Napsala o tom agentura AP. Velkým koncernům v poslední době klesají tržby s tím,...

Výběr článků

Načítám