Hlavní obsah

Plzeňské ocelárny obnoví výrobu nejdříve koncem září

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Výrobu v plzeňských ocelárnách Pilsen Steel se podaří obnovit nejdříve za měsíc. Někdejší proslulé škodovácké hutě a kovárny s více než 900 zaměstnanci nemají kvůli dluhům na suroviny ani energie a stojí už od poloviny června.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Podobný pohled teď v plzeňských kovárnách neuvidíte. Kdysi slavná továrna stojí.

Článek

„Výroba se rozjede na úplném konci září nebo počátkem října,“ prohlásil personální ředitel firmy Pavel Ratislav po středečním jednání na krajském úřadu, jehož se zúčastnili zástupci vedení podniku, odborů, úřadu práce i věřitelů.

Podle Ratilslava pokračuje jednání s potencionálním strategickým partnerem. „S jedním zájemcem se vedou naprosto seriózní jednání o konkrétních věcech,“ uvedl Ratislav. Jméno dotyčného spasitele firma tají. Poslední spekulace hovoří o miliardáři Karlu Komárkovi. Podle Jindřicha Brabce, šéfa Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů, je nutné najít investora co nejrychleji. „Čas pracuje proti firmě. Soud, potažmo věřitelé, nebudou čekat do nekonečna,“ podotkl Brabec.

Podnik, který vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, je v insolvenčním řízení a o jeho dalším osudu bude 14. září rozhodovat Krajský soud v Plzni. „Může se stát, že už slibům neuvěří a udělá jednu velkou tlustou čáru,“ upozornil právník odborů Vladimír Štich.

Pilsen Steel dluží ruským gigantům - skupině OMZ a Vněšekonombance - i řadě českých dodavatelů. A hlavně těm už dochází trpělivost. „Informace typu - jedná se o strategickém partnerovi, ale nemáme jméno - situaci neuklidňují,“ poznamenal například Tomáš Tropp, jednatel firmy Dinatro.

Zatím optimismus

Ratislav je optimista. „Věřím, že se výrobu skutečně podaří obnovit,“ konstatoval. Podle zprávy předběžného insolvenčního správce však ocelárny měsíčně přicházejí na mzdách a dalších fixních nákladech o více než sedmdesát miliónů. Zaměstnanci jsou až na výjimky doma, červencový plat dostali. Zatím jich opustilo někdejší škodováckou vlajkovou loď jen asi dvacet. „Řada z nich zvažuje, že se po rozběhnutí výroby opět vrátí,“ podotkla Ratislav.

Kvůli dlouhé odstávce podnik přichází o již nasmlouvané kontrakty. „Část zakázek byla znedůvěryhodněna, ale ti správní zákazníci s námi drží dál,“ řekl Právu Ratislav.

Vedení kraje chce kvůli situaci v ocelárnách jednat ještě před zasedáním soudu s obchodním radou ruské federace. „Ohrožení jsou nejen lidé ze Steelu, ale i zhruba stejný počet zaměstnanců v subdodavatelských firmách,“ upozornil náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám