Hlavní obsah

Plyn je nejlevnější od srpna 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, se v pondělí dopoledne propadla pod 52 eur (1 230 Kč) za megawatthodinu (MWh) a je tak nejníže od konce srpna 2021. To je zhruba půl roku před začátkem války na Ukrajině.

Foto: Novinky

Vývoj ceny plynu od srpna 2021

Článek

V pondělí kolem 11:00 se jedna MWh plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu prodávala za 51,9 eura. Proti pátku se tak jednalo o pokles o více než 3,5 procenta.

Na takové ceně navíc byl plyn naposledy na konci srpna 2021, tedy poměrně daleko od data (24. února 2022), kdy Rusko zahájilo svou vojenskou invazi na Ukrajinu, což dále vedlo k prohloubení energetické krize v Evropě a rekordním cenám energií na velkoobchodních trzích.

Plyn na trhu zlevňuje už několik měsíců. Trend trvale postupného pádu ceny, až na pár denních výkyvů, započal už loni začátkem prosince, kdy jedna MWh ještě stála 140 eur (3325 Kč), tedy násobně více.

K pádu ceny dopomohlo hned několik faktorů. Navzdory zimnímu období byly doposud venkovní teploty po většinu času příznivé, což vedlo k nižší spotřebě a tím pádem i menšímu čerpání z naplněných podzemních zásobníků. Roli pak sehrály i dostatečné dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG).

Ceny plynu na burze se tak už nějakou dobu nacházejí pod úrovní českou vládou stanoveného stropu, který činí 3050Kč s DPH za MWh. Někteří dodavatelé už to ve svých cenících zohlednili a nabízí stávajícím i nových zákazníků ceny s fixací pod úrovní stropu.

Plyn zlevňuje, lidé ročně ušetří tisíce

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám