Hlavní obsah

Plán na německý magnetický vlak v Číně ztroskotal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína odstoupila od plánů vybudovat vysokorychlostní železnici německého typu maglev mezi Šanghají a Pekingem a obrátí se na levnější technologie. Zrušení projektu dálkové tratě pro vlaky klouzající na magnetickém polštáři po devíti letech plánování je možná klíčovou prohrou této německé technologie.

Foto: Pavel Kupka

Syn Jiří uvítal na pomyslném rozloučení s Mgr.Jiřím Fikejzem četné přátele a známé, dále členy ústeckých organizací, kterých byl jeho otec členem.

Článek

Plán je rušen jen dva týdny poté, co začal mezi šanghajským letištěm a centrem města jezdit první komerčně využívaný magnetický vlak na světě.

List China Daily s odkazem na nejmenované zdroje uvedl, že rozhodnutí padlo na zasedání vlády 7. ledna za účasti premiéra Wen Ťia-paa. Vedle důvodu vysokých nákladů Peking od magnetické technologie odstoupil kvůli tomu, že není slučitelná s klasickou kolejovou technikou, uvedl list.

Německé firmy v čele s koncernem Siemens strávily vývojem technologie desítky let a daly do ní miliardy dolarů. Marně pak ale sháněly pro svou technologii uplatnění a jako první se objevila právě čínská Šanghaj.

Problémy i v Německu

Německá vláda před dvěma roky zrušila výstavbu téměř 300kilometrové tratě pro maglev mezi největšími německými městy Berlínem a Hamburkem, schválenou předchozí vládou Helmuta Kohla. Hlavním důvodem byly chybějící peníze a obavy z nehospodárnosti.

Čína se pro trať mezi Pekingem a Šanghají poohlédne po dalších vysokorychlostních technologiích. Jednou z možností je japonský vlak šinkansen, dalšími francouzské technologie TGV a Inter-City Express.

Čínští vůdci plánují vybudovat v zemi síť vysokorychlostních tratí se čtyřmi severojižními linkami a čtyřmi trasami z východu na západ země.

Systém maglev spojující šanghajské letiště s městem stál 1,2 miliardy dolarů a má jen 30 kilometrů. Technologie maglev stojí 300-400 miliónů jüanů (36-48 miliónů USD) na jeden kilometr, což je dvojnásobek proti kolejovým tratím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám