Hlavní obsah

Pivovarské akcie čeká burzovní debut

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek je poslední den, kdy se zájemci o akcie Pivovarů Lobkowicz mohou zúčastnit veřejné nabídky akcií. Nabídková cena akcií se jmenovitou hodnotou 160 korun bude oznámena v pátek. Maximální cena za akcii pro drobné investory byla stanovena na 175 Kč. Na hlavním trhu pražské burzy se s nimi pak začne obchodovat příští týden ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bezpochyby jde o zajímavé odvětví a velmi blízké českých konzumentům, když roční spotřeba piva řadí Českou republiku do pozice světového leadera. Na druhou stranu vstup těchto akcií zamrzlý tuzemský trh nijak zvlášť nerozhýbe. S tržní kapitalizací něco málo přes dvě miliardy by se mělo jednat o druhou nejmenší emisi na trhu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

„My jsme na základě srovnání s jinými evropskými a americkými pivovary ocenili akcii na 172 až 197 korun v závislosti na dvou scénářích budoucího vývoje prodeje piva v restauracích i obchodních řetězcích. Počítáme i s dokončením rozjednané akvizice dalšího pivovaru, která by měla dále navýšit prodejní objemy. Určitý potenciál zisku tak zde existuje,” dodal Frayer.

Dividendy nejdřív za tři roky

Velkým mínusem, který vzali v potaz v ocenění, je ale likvidita na sekundárním trhu. Nízký objem volně obchodovaných akcií může vést k problémům při jejich prodejích a tím výraznějšímu tlaku na pokles cen.

Potenciální kupce může odradit i dividendová politika. Společnost neplánuje výplatu dividendy ze zisku za letošní ani příští rok. Důvodem je snaha zisky reinvestovat do dalšího rozvoje firmy. Skupina uvažuje vyplatit 40 až 70 procent čistého zisku poprvé v roce 2017.

„Celkově lze říci, že kombinace pití piva a držby akcií pivovaru je bezesporu zajímavá a poskytuje konzumentovi něco hmatatelného, nicméně následné vystřízlivění může být bolestivé na těle i v peněžence,“ uzavírá analytik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám