Hlavní obsah

Pivo zřejmě podraží, EU chce po Česku vyšší daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zlatavý mok možná v budoucnu podraží. Evropská unie totiž chce, aby Česká republika a dalších šest států EU zvýšily spotřební daň z piva. Z půllitru piva by tak stát vybíral o zhruba 30 haléřů více než v současnosti. Nárůst by měl tak být zhruba pětinový. Daň by se měla zvýšit někdy od roku 2008 do roku 2010. Ministerstvo financí s návrhem nesouhlasí.

Článek

Ministr financí Vlastimil Tlustý se zvýšením spotřební daně u piva nesouhlasí. "Zásadně s tím nesouhlasíme a použijeme všechny prostředky k tomu, aby se daně nezvyšovaly," uvedl Vlastimil Tlustý.

Brusel svůj návrh obhajuje tím, že do spotřebních daní z alkoholu se v posledních letech prakticky nepromítala inflace, tedy růst spotřebních cen. Ten jen od roku 1992 v celé EU činil zhruba 31 procent. "Minimální daňové sazby jsou základním kamenem systému spotřebních daní v celé EU," řekl eurokomisař László Kovács, který má na starosti právě daně. Podle něj celý systém spotřebních daní ztrácí smysl, pokud do něj není inflace promítána.

Ekonomické a sociální dopady růstu daní budou podle evropského společenství naprosto minimální, i když je možné čekat odpor ze strany některých členských států. "Tento růst je menší, než je hodnota průměrné roční inflace v EU," dodal Kovács.

Dalším důvodem, proč chce EU zvýšit spotřební daň z piva, je hrozba alkoholismu. Odborníci, kteří se zabývají léčbou alkoholových závislostí, s iniciativou EU souhlasí a plně jí podporují.

Pivovarníci nesouhlasí

Proti opatřením Evropské komise se však nedávno ozvali čeští pivovarníci. Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu totiž připravuje několik návrhů, které by měly omezit spotřebu alkoholu. Patří mezi ně nejenom zdanění, ale i označování lahví varovnými nadpisy.

Český svaz pivovarů a sladoven se podle předsedy Františka Krakeše domnívá, že politika příkazů, zákazů a restrikce nebere v úvahu právo spotřebitele se odpovědně a samostatně rozhodovat. Lepší cestou je výchova a co největší informovanost veřejnosti, soudí pivovarníci.

Také generální ředitel největší české likérky Stock Plzeň Martin Petrášek řekl, že v zemích, kde se dali cestou zvyšování spotřebních daní či omezování prodeje alkoholu, tyto kroky k omezení problémů s alkoholismem nepomohly.

Případné zvýšení daně se nelíbí ani předsedovi Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiřímu Fuskovi. Pivo je podle něj národní nápoj a významná exportní komodita, jakých ČR moc nemá. "Příliš málo si ho chráníme," uvedl s tím, že třeba Francouzi by si na víno nechali sáhnout jen těžko.

Reklama

Výběr článků

Načítám