Hlavní obsah

Piloti ČSA odmítli návrh vedení, ohrozil by prý bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piloti Českých aerolinií odmítli dodatek ke kolektivní smlouvě, který navrhlo vedení společnosti. Představenstvo v dodatku mimo jiné navrhlo pro piloty třetinové snížení platů výměnou za odchod managementu z firmy. Podle pilotů by uvedený návrh vedení ČSA také ohrozil bezpečnost provozu, neboť prý ruší limity pro dobu služby a letů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Českých aerolinií (ČSA) Radomír Lašák

Článek

"Piloti ČSA nemohou dělat ústupky v bezpečnosti letového provozu a snižovat bezpečnost výměnou za odchod představenstva. Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat," píše se v prohlášení CZALPA. Piloti chtějí jednat přímo se zástupci ministerstva financí.

Prezident firmy Radomír Lašák přišel s návrhem minulý týden ve středu. Návrhem podle svých slov chce ukončit patovou situaci a zajistit přežití firmy v krizi a dokončení privatizace.

Jak sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, ministr financí Eduard Janota považuje návrh managementu za seriozní. "Ministr se chce osobně podílet na řešení situace a určitě se nebrání setkání s odboráři," uvedl Jakob. Podle něj by se mohli sejít v brzké době i přesto, že ministr je zaneprázdněn prací na státním rozpočtu.

Reklama

Související články

České aerolinie má zachránit krizový plán

Složitou situací Českých aerolinií (ČSA), jimž v letošním prvním pololetí ubylo meziročně téměř deset procent cestujících a ztráta se vyšplhala na 1,83...

Piloti ČSA vstoupili do stávkové pohotovosti

Piloti Českých aerolinií (ČSA) vyhlásili ve čtvrtek neomezenou stávkovou pohotovost. Toto rozhodnutí vysvětlili vyhrocenou situací uvnitř společnosti. Vedení...

Výběr článků

Načítám