Hlavní obsah

Philip Morris urovná spor s EU o pašování cigaret miliardou dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Dvanáct let bude americká tabáková společnost Philip Morris splácet Evropské unii 1,25 miliardy dolarů, což je asi 33 miliard korun. Peníze firma unii nabídla za urovnání dlouholetého sporu o nelegální dovoz cigaret. EU výměnou za to ukončí právní kroky proti firmě. Obě strany se na tom definitivně dohodly v pátek.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Dlouho se navzájem osočovaly z toho, která z nich má větší díl viny na tom, že se do západní Evropy ve velkém pašují cigarety. Spor stál v průběhu let unii i Philip Morris (PM) stovky miliónů dolarů.

EU zažalovala PM u soudu v New Yorku v roce 2001. Kladla mu za vinu, že dodával obrovské množství cigaret do zemí s nižším daňovým zatížením a nutil pašeráky přebytky prodávat v zemích EU, kde je daňové zatížení mnohem vyšší.

Philip Morris, který vyrábí například cigarety značky Marlboro, obvinění vždy odmítal. V rámci dnešního urovnání sporu s Evropskou komisí se ale zavazuje, že bude do každé země dodávat jen tolik cigaret, po kterých existuje reálná poptávka.

Rekordní suma pro EU

Částka, kterou výrobce cigaret zaplatí, je nejvyšší, jakou Evropská unie "vytáhla" od jedné společnosti. Například mediálně velmi sledovaný spor unie a Microsoftu vyústil v pokutu 497 miliónů eur, tedy asi 16 miliard korun.

Peníze tabákového obra skončí v rozpočtu Evropské unie, část jich ale získá i deset zemí EU, které se připojily ke komisi a na Philip Morris rovněž podaly žalobu. Je to Belgie, Finsko, Řecko, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Španělsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Philip Moris zaplatí EU miliardu dolarů

Cigaretový gigant Philip Moris se rozhodl, že Evropské unii zaplatí miliardu dolarů (asi 30 mld. Kč). Pokuta mu byla vyměřena za "nelegální obchod". Firma...

Výběr článků

Načítám