Hlavní obsah

Philip Morris dostal pokutu 10 miliard dolarů

ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ILLINOIS, PRAHA

Tabákový gigant Philip Morris (PM) má ve Spojených státech zaplatit pokutu 10,1 miliardy dolarů (v přepočtu 300 miliard korun). Rozhodl o tom soud v Edwardsville v americkém státě Illinois. Soud dospěl k závěru, že PM klamal kuřáky, když uváděl, že cigarety označené jako light jsou méně škodlivé než běžné tabákové výrobky.

Foto: Rostislav Kašovský

Na Lysou horu při úklidu

Článek

PM má ze zmíněné sumy vydat 7,1 miliardy dolarů na kompenzace kuřákům a zbývající tři miliardy dolarů činí pokuta za škody státu Illinois. Právníci Philip Morris již sdělili, že se proti tomuto rozhodnutí odvolají.

Na rozdíl od předchozích soudních řízení, které v Americe proti výrobcům cigaret probíhaly, tentokrát žalující strana netvrdila, že kouření způsobilo jejím klientům zdravotní problémy. Napadla však reklamní strategii Philip Morris, která nebrala v úvahu výsledky vědeckých výzkumů, prokazujících škodlivost lehkých cigaret.

Z krabiček brzy zmizí nápis light

V Česku bude prodej cigaret označovaných jako light brzy zakázán. Stanoví to normy Evropské unie (EU), které jsou zapracovávány do naší tabákové legislativy. "Z krabiček cigaret zmizí v příštím roce nápisy light, a budou od sebe odlišeny pouze barevně," potvrdila už dříve Právu Ilona Doležalová, ředitelka JT International. V EU se rovněž snižuje přípustný obsah škodlivin v cigaretách. Limit dehtu poklesne i v ČR na maximálně deset miligramů na cigaretu, a nikotinu z nynějších 0,9 na 0,7 mg/cig.

Zřejmě od poloviny roku 2004 bude v Česku drasticky omezena tabáková reklama. Podle návrhu zákona, který již schválila Sněmovna a k němuž se nyní vyjadří Senát, má být propagace tabákových výrobků povolena pouze uvnitř speciálních prodejen a v tabákových odděleních supermarketů. Dočasnou výjimku mají dostat pouze motoristické soutěže, hojně sponzorované výrobci cigaret.

Cigarety ještě dražší

Nejviditelnější změnou pro kuřáka bude od druhého čtvrtletí 2004 podstatné zvětšení plochy pro varování o škodlivosti kouření na každé prodávané krabičce. Toto varování se objeví i na kartonech, kde dosud být nemuselo. Navíc se kouření ještě více prodraží. Nejpozději do roku 2007 se spotřební daň na cigarety v ČR zvedne z nynějších čtyřiceti na padesát sedm procent.

Tabákové firmy nečekají, až v Česku nabudou účinnosti všechna zmíněná opatření. Už předem jim přizpůsobují vyráběný sortiment i design krabiček cigaret. Chtějí se tak vyvarovat podobným žalobám, jakým musí čelit tábákoví giganti v USA. Podle médií totiž illinoiský soud chystá v kauze light cigarety řízení také proti společnostem R. J. Reynolds a Brown & Williamson.

Reklama

Výběr článků

Načítám