Hlavní obsah

Pepsi a Coca-cola mohou opět prodávat zboží v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Coca-cola a Pepsi dosáhly vítězství u soudu v Indii, který zrušil zákaz prodeje nápojů těchto firem v jednom indickém státu. Zákaz vydal v srpnu stát Kerala. Soud řekl, že zákaz prodeje těchto nápojů byl nešetrný, protiprávní a svévolný.

Článek

Jen indický stát Kerala má 30 miliónů obyvatel, takže uzavření tohoto trhu by bylo pro společnosti citelné.

Zákaz vydaly některé státy v Indii poté, co nezávislá výzkumná agentura New Delhi zjistila, že nápoje, které vyrábí pobočky těchto firem v Indii, obsahují vysokou úroveň pesticidů. Ty až 24krát překračují povolený limit.

Firmy se proti zákazu výroby a prodeje odvolaly k soudu. Obě společnosti také tvrdí, že nápoje v Indii vyrábí podle přísných mezinárodních i indických norem, a že jsou zdraví nezávadné.

Šetření nebylo podle firem nezávislé

Ve svém verdiktu soudci uvedli, že ruší rozhodnutí zákazu státu, protože zákaz vydaný státní vládou nenabyl právní moci, který se opírá o rozhodnutí centrální indické vlády. Dále uvedli, že dali za pravdu právním argumentům obou společností o tom, že vláda státu neprokázala škodlivost produktů na základě nezávislého šetření. Tím pádem nemůže uvalit zákaz jejich prodeje a výroby.

Coca-cola i Pepsi verdikt soudu uvítaly. Naopak zklamaný právní zástupce státu Kerala uvedl, že se proti rozsudku odvolá. "Doufám, že soudci vyslyší naše detailní argumenty a opraví svůj verdikt, aby zachránili životy a zdraví lidí," řekl právní zástupce.

Indický Nejvyšší soud naopak v srpnu nařídil firmám Coca-Cola a Pepsi odtajnit všechny přísady, které používají na výrobu svých nápojů prodávaných v Indii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám