Hlavní obsah

Británie za rok poslala Číně dvě miliardy korun v rámci rozvojové pomoci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie za jeden rok poslala 71 milionů liber (dvě miliardy korun) rozvojové pomoci do Číny. Vyplynulo to z výroční zprávy britského ministerstva pro mezinárodní rozvoj. Čína je přitom druhou největší ekonomikou na světě, britská až sedmá. Poslanci Dolní sněmovny požadují vyšetřování.

Foto: Jason Lee, Reuters

Státní znak Čínské lidové republiky v pekingském muzeu

Článek

Na kauzu upozornil server listu Daily Mail, podle nějž část peněz putuje k firmám, jež jsou přímými konkurenty těch britských.

Z peněz britských daňových poplatníků putovalo třeba celkem pět milionů liber (144,47 milionu korun) na projekt, jehož cílem je snížit chudobu prostřednictvím výuky používání technologií, uvedla rozhlasová stanice LBC.

Další milion liber (28,9 milionu korun) poslali Britové na program na podporu inkluze v čínských bankách a 85 tisíc liber (2,46 milionu korun) šlo na kvalifikaci zdravotních sester a učitelů čínských základních škol.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta

Ekonomika

Profesor na London School of Economics Teddy Brett, který se věnuje mezinárodnímu rozvoji, řekl stanici LBC, že i když má Čína druhou největší ekonomiku na světě, je třeba vzít v potaz, že tam stále žije množství velmi chudých lidí.

Ministr zahraničí Dominic Raab uvedl, že Británie příští rok sníží rozpočet na zahraniční pomoc a z větší části se to dotkne zemí, jako je Čína.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Podpora pro Čínu budí pozornost i kvůli kritice, které Peking aktuálně čelí kvůli perzekuci muslimských Ujgurů či represivnímu přístupu k autonomnímu Hongkongu. Tamní firmy také opakovaně čelí podezření z krádeží technologií a špionáže pro vládu.

Kabinet premiéra Borise Johnsona před několika dny zakázal používání technologií čínské společnosti Huawei v telekomunikačních sítích 5G.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,2 procenta. V prvním čtvrtletí se ale naopak tamní ekonomika propadla o rekordních 6,8 procenta v souvislosti s restrikcemi zavedenými kvůli šíření nemoci covid-19.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám