Hlavní obsah

Pekaři žalují rozhodnutí ÚOHS, stále se chtějí spojit

PRAHA

Společnosti Bakeries a Delta pekárny se rozhodly, že se kvůli rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nepovolit jejich spojení obrátí na soud. Úřad tvrdí, že spojením obou firem by vznikl subjekt, který by měl na českém trhu jasné dominantní postavení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přivítání v improvizované hospůdce zajistil muzejní fotograf v převleku hostinského a majitel zapůjčených předmětů k výrobě piva v roli hosta.

Článek

"Antimonopolní úřad při rozkladu vůbec nevzal v úvahu naše argumenty, které fúzi obhajovaly," řekl mluvčí Delta Pekáren Jaroslav Pomp.

Společnost Bakeries kontroluje například firmu Odkolek. Delta pekárny kontrolují 11 pekáren v ČR a další na Slovensku, Polsku a Maďarsku. "Vznikl by tak obrovský komplex, který by zadusil jakoukoliv konkurenci a měl by možnost lehce zvyšovat ceny, což by mělo zničující dopady na občany ČR," zdůvodnil své rozhodnutí předseda ÚOHS Josef Bednář.

"Rozhodnutí nebylo antimonopolní, ale antihospodářské," prohlásil Pomp s tím, že pro zamítnutí fůze nebyl důvod. Obě firmy by po spojení měly necelých 27 procent tržního podílu. Firmám taky vadí, že ÚOHS rozhodnutí podal tak, že se firmy po případném spojení budou jasně chovat neeticky. V případě neúspěchu u soudů v ČR se podle Pompa obrátí na Evropskou komisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám