Hlavní obsah

Paroubek: některé závěry kontrol NKÚ by úřady měly ignorovat

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi politiky a Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), jehož posláním je dohlížet nad hospodárným nakládáním se státními financemi, to stále více jiskří. Spory o výsledky jednotlivých kontrol již došly tak daleko, že někteří politici obviňují nezávislý úřad z nekompetentnosti.

Foto: Eva Kočová

vernisáž výstavy

Článek

Právě to vnímají kontroloři jako útok na svou nezávislost. Zdůvodňují to tím, že politici si na NKÚ troufají proto, že v jeho čele již rok a půl chybí prezident, který by byl schopen se politickému tlaku postavit.

Paroubek: úřad mi ztěžuje práci

Ve Sněmovně dokonce poslanci uvažují o tom, že by zřídili namísto dosavadního podvýboru speciální výbor pro kontrolu, který by měl vzít věci za správný konec a důkladně se zabývat všemi kontrolními závěry NKÚ.

Sporům mezi politickou reprezentací a úřadem nasadil korunu v posledních dnech ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD), kterého doslova rozzuřily výsledky kontroly týkající se použití peněz ze Státního fondu rozvoje bydlení, kde kontroloři poukázali na řadu nedostatků.

"Se závěry kontrolního protokolu nelze souhlasit. Nelze přehlédnout, že samotná jejich formulace a jejich zveřejnění ve Věstníku NKÚ umožňuje diskreditaci vládní bytové politiky a jejích jednotlivých nástrojů, slouží jako falešný argument odpůrcům pozitivní bytové politiky vlády a ve svém důsledku vážně ztěžuje práci MMR a Státního fondu rozvoje bydlení," napadl NKÚ ve svém písemném stanovisku Paroubek.

Zabývat by se jím měla v příštích týdnech vláda. Paroubek přitom tlačí ministry k tomu, aby závěr kontroly odmítli. Těžký politický kalibr, který použil ministr pro místní rozvoj, zdůvodňují kontroloři po svém: chybí nám prezident a možná i to je důvod, proč se politici tak dlouho nejsou schopni dohodnout na nástupci zesnulého Lubomíra Voleníka, který, ač bývalý člen ODS, se těšil všeobecné vážnosti politiků bez ohledu na jejich stranickou příslušnost.

NKÚ: politici znevažují naši práci

"Je to znatelné," zhodnotil v narážce na rostoucí spory s politiky člen NKÚ Ladislav Zeman a dodal: "Konflikt mezi kontrolory a mezi kontrolovanými je cítit. Ministerstva se brání, hádají se a nakonec to naši práci znevažuje. To, co se budovalo 12 let, dostává těžké rány."

Podle něj dokázal Voleník práci nezávislého úřadu uhájit, avšak dnes to chybí. "A když se dá prostor fantazii, protivníka, pak je těžké najít pravdu," řekl Právu Zeman.

Úřad bez pevného vedení

Jiné zdroje z NKÚ, které si v této souvislosti nepřály být jmenovány, Právu řekly, že v NKÚ je bez šéfa velmi složitá situace, neboť viceprezident Dušan Tešnar se necítí silný v kramflecích a nebije se za úřad s ministry i poslanci. Tešnar však podle tohoto zdroje ani nedrží pevnou ruku nad kontrolory.

"V této chvíli není nikdo, kdo by je usměrňoval. Zejména ti, kteří jsou již tady dlouho, si dělají, co chtějí," řekl Právu zdroj detailně obeznámený se situací. Na druhou stranu ale připustil, že Tešnarovi nelze nic vyčítat, neboť nemá pravomoci prezidenta NKÚ. Někteří členové úřadu přitom poukazují na fakt, že nyní by NKÚ potřeboval pevné vedení, neboť by se měly důsledněji kontrolovat toky peněz z evropských fondů.

Nový šéf jen tak nebude

Kritika práce NKÚ zaznívá také z úst poslanců, kteří si právě od zřízení nového výboru slibují, že by na závěry více dohlížel. "Několikrát jsme při jednáních, na která byly pozvány obě strany, zjistili, že kontroloři jako by byli zcela mimo realitu," řekl Právu člen sněmovního rozpočtového výboru Vladimír Doležal (ODS). Podle něj zjištění úřadu vypadala na okamžitá podání trestních oznámení, avšak v diskusi se ukázalo, že vše je jinak.

"Lubomír Voleník byl pro mě garantem kvalitní práce, ale dnes je to jinak," prohlásil. Proto by podle něj bylo dobré se shodnout na novém prezidentovi. "Obávám se ale, že se to v tomto volebním období nepodaří," dodal Doležal. Současně připomněl, že k nespokojenosti s prací NKÚ přispěla i skutečnost, že právě kontroloři, kteří by se měli držet zásady hospodárnosti, přišli s tím, že chtějí nové sídlo za tři čtvrtě miliardy korun. "To jsme odmítli," uzavřel poslanec.

Shoda v nedohlednu

Proti ustavení výboru nijak neprotestují kontroloři, avšak pochybnosti se přesto objevují. "Jak vláda, tak Sněmovna je složena stejně, je proto otázka, jaké zájmy by převážily. Zda by se přiklonili na stranu zjištění, či naopak na stranu kontrolovaných osob. Dokud nebudou ministerstva přistupovat k naší práci ne tak, že je chceme stíhat, ale že chceme napomoci řešení, tak je nikdo k ničemu nedonutí," prohlásil Zeman, podle něhož sice osoba prezidenta všechny problémy nevyřeší, ale rozhodně by činnosti úřadu prospěla.

To je ale kamenem úrazu proto, že zejména politici soc. dem. nejsou schopni se shodnout na vhodném kandidátovi. ODS opakovaně nabízí svého poslance Miroslava Beneše, který je ale nepřijatelný pro většinu koalice i pro komunisty. Do hry se již před časem vložil také prezident Václav Klaus, který na návrh Sněmovny prezidenta NKÚ jmenuje. Politikům dal najevo, že do čela není ochoten jmenovat člena soc. dem., neboť nejsilnější vládní strana má v NKÚ již viceprezidenta Tešnara.

Reklama

Související články

NKÚ potvrdil špatné hodpodaření Lesů ČR

Podnik Lesy ČR prodával v minulých třech letech dříví za výrazně nevýhodných podmínek. Vyplývá to kontroly Nejvyššího kotrolního úřadu (NKÚ). Kritika...

Výběr článků

Načítám