Hlavní obsah

Paroubek jednal s odboráři hutí o prodeji Vítkovic

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vláda bude ve středu rozhodovat o prodeji hutní firmy Vítkovice Steel. V úterý se premiér Jiří Paroubek postupně setkal jednak s odboráři privatizované firmy a představiteli Odborového svazu Kovo a také s odboráři Mittal Steel Ostrava, kteří se obávají, že prodej vítkovické huti privatizační komisí navrženému ruskému koncernu Evraz by mohl mít dopad až na dva tisíce pracovních míst v regionu.

Článek

"Obavy odborářů jsou neopodstatněné. Pan premiér jim řekl, že skupina Evraz se zaručila, že chce udržet výrobu ve Vítkovicích Steel, chce zachovat zaměstnanost, udržet sociální jistoty a sociální smír, a že do rozvoje regionu investuje 800 miliónů korun," řekla Právu po skončení obou schůzek mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Zatímco odboroví předáci vítkovické huti a OS Kovo ze schůzky s Paroubkem odcházeli spokojeni, obavy odborářů z Mittalu premiér nerozptýlil. "Pan premiér nás informoval o svém pátečním rozhovoru s majitelem Evrazu Alexandrem Abramovem a také o některých požadavcích, které vůči Evrazu vyslovil. Musím ale popravdě říci, že naše obavy to nerozptýlilo. Pokud není uzavřen spor o ceny surového železa, pokud není podepsána dlouhodobá smlouva o dodávkách železa, hrozí nebezpečí, že Evraz bude do Ostravy dovážet svůj polotovar a to může mít obrovský dopad na zaměstnanost v regionu," řekl Právu po schůzce s Paroubkem odborový předák Mittal Steel Ostrava Leopold Laskovský.

Evraz nabídl 7 miliard

Místopředseda OS Kovo Josef Středula nesdílí "tyto přehnané obavy. Premiér myslí na všechny otázky, které si kladou odboráři, a velmi lpí na tom, aby nový investor zachoval výrobu a zaměstnanost. Otázku budoucnosti Vítkovic Steel považuje za velmi důležitou," uvedl na dotaz Práva. "Panu premiérovi jsme řekli své požadavky v rámci připravovaného sociálního programu. Zdůraznili jsme, že chceme, aby byl zachován chod stávajících agregátů, stávající výroba a zaměstnanost. To si pohlídáme, ať by Vítkovice Steel koupil kdokoli," řekl Právu šéf odborů Vítkovic Steel Rostislav Fromelius.

Privatizační komise doporučila za vítěze tendru na prodej téměř stoprocentního podílu ve Vítkovicích Steel skupinu Evraz, která za hutní firmu nabídla 7,05 miliardy korun. Podle šéfa privatizační komise Martina Peciny, který se rovněž zúčastnil obou schůzek premiéra s odboráři, se Evraz zavázal, že upřednostní odběr surového železa z Vysokých pecí Ostrava, které patří do skupiny Mittal Steel, a že nebude dovážet polotovar z Ruska. "Pokud by chtěli zastavit vítkovickou ocelárnu, hrozilo by, že Vítkovice Steel budou vracet tři miliardy korun, které jim byly dříve poskytnuty jako veřejná podpora," dodal.

Třinecké železárny se v úterý rozhodly zvýšit svou nabídku za Vítkovice Steel z dřívějších šesti na 7,07 miliardy korun. Právu to sdělila mluvčí skupiny Třinecké železárny-Moravia Steel Dušana  Chreneková. Společnost Mittal Steel, která nebyla do tendru připuštěna kvůli sporům o surové železo, už v pondělí oznámila, že mimo soutěž nabídla za majoritní podíl ve vítkovické huti 9 miliard korun.

Výběr článků

Načítám