Hlavní obsah

Pařený sýr ze Slovenska obsahuje bakterie listérie

30. 4. 2015, 14:49
Novinky, tov

Z českého trhu byl stažen slovenský sýr s označením Nite prírodné. Státní veterinární správa (SVS) zjistila, že obsahuje bakterie Listeria monocytogenes, které mohou způsobit listeriózu. Sýr vyrábí firma Bačovské syry ze Žiliny a do obchodních center v Praze, Jihlavě, Hradci Králové a na farmářské trhy je dodávala firma DeNuevo.

Foto: SVS

Zdravotně závadný sýr

Článek

Nález bakterie byl potvrzen celkem v 64 kilogramech sýru.

„Ihned po obdržení výsledků vyšetření zahájil odběratel DeNuevo stahování tohoto výrobku z obchodní sítě. Celkově se podařilo stáhnout 20,33 kg, zbytek byl již prodán konečným spotřebitelům,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Bakterie může způsobit nákazu listeriózou. Nejvíce jsou nákazou ohroženy těhotné ženy, staří lidé a jedinci s oslabeným imunitním systémem. Nákaza se nejčastěji projevuje do 24 hodin od požití nakažené potraviny. Častými projevy bývá horečka, bolesti kloubů a svalů, průjem, nevolnost. Inkubační doba trvá zhruba tři týdny.

Státní veterinární správa v této souvislosti doporučuje, aby případní zákazníci vrátili zakoupené výrobky v místě prodeje.

Reklama

Výběr článků