Hlavní obsah

Pakt o rozpočtové zodpovědnosti ratifikovalo jako první Portugalsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko se v pátek stalo první zemí Evropské unie, která ratifikovala smlouvu o rozpočtové odpovědnosti. Podle agentury AFP pro text tohoto paktu hlasovala v parlamentu pravicová většina i socialistická opozice. Smlouvu s výjimkou Británie a Česka podepsaly začátkem března země EU s cílem předcházet finančním krizím.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

„Rozpočtový pakt představuje naše odmítání opakovat chyby minulosti,“ prohlásil při parlamentní debatě konzervativní premiér Pedro Passos Coelho. Podle šéfa socialistů Josého Segura je souhlas s paktem vyjádřením podpory fungování Portugalska v EU.

Smlouva, kterou prosazovalo hlavně Německo, zavazuje 25 signatářských zemí k přísnější fiskální disciplíně, což je další krok k prevenci finančních krizí v budoucnu. Začne se uplatňovat, jakmile text bude ratifikován alespoň ve 12 zemích.

Pakt především zavádí téměř automatické sankce v případě rozpočtových výkyvů a počítá s veřejným deficitem do tří procent HDP a celkovou zadlužeností země do 60 procent HDP. U Portugalska jsou tyto hodnoty nyní 4,4 procenta a 110 procent.

Český premiér Petr Nečas (ODS) svůj odmítavý postoj k takzvanému fiskálnímu paktu zdůvodnil mimo jiné nejasnostmi ohledně jeho ratifikace v Česku. Vysloužil si tím kritiku nejen ze zahraničí, ale i ve vlastní koalici, v níž připojení ČR ke smlouvě podporuje TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Reklama

Výběr článků

Načítám