Hlavní obsah

Padělky šperků z Asie obsahují zdraví škodlivé kovy, varuje úřad

Novinky, tov

Neopuncované šperky z drahých kovů, které se na evropský trh dostávají z Asie, mohou obsahovat těžké kovy, jako jsou olovo, cín nebo kadmium, které způsobují zdravotní problémy. V pátek to uvedl Puncovní úřad. Současně varoval před nákupy šperků u internetových obchodů, které u něj nejsou registrovány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kontrolní akce ukázaly, že problémy mají jak kamenné obchody, tak především elektronické provozovny. Nejčastějšími pochybeními je klamavé značení, kdy šperky vydávané za zlato nebo stříbro jsou ve skutečnosti vyrobeny z obecného kovu – olova, cínu, mosazi či kadmia. Tyto padělky, nejčastěji dovážené z Asie, prodávaly některé neregistrované e-shopy. Vedle toho, že je zákazník ošizený, čekají na něj zdravotní problémy.

„Ze šperků, které obsahují kadmium, přechází tento toxický prvek již po 15 minutách kontaktu se zpocenou pokožkou do ledvin,” uvedl Josef Šťastný z Puncovního úřadu.

Například ve čtvrtek zkoumal Puncovní úřad velký šperk ve tvaru lva o váze více než jeden kilogram, který obsahoval významné množství toxického kadmia. Úřad zajistil i kabelku s řetízkem přes ruku, který rovněž obsahoval kadmium.

Na českém trhu v posledních letech rychle roste počet on-line prodejců šperků. Jen loni jich přibylo 306. Na trhu působí řada e-shopů prodávajících šperky, které nejsou registrované u Puncovního úřadu. V těch úřad doporučuje nenakupovat, obecně za bezpečnější než v e-shopech považuje nákup v kamenných obchodech.

"Obchod se šperky u nás představuje byznys v řádu miliard korun ročně. Upozorňujeme proto zákazníky, aby byli při nákupech obezřetní, nechali si doložit doklady o druhu kovu, jeho ryzosti a hmotnosti a řídili se tím, zda je šperk označen puncovní značkou," dodal Šťastný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám