Hlavní obsah

Ostravská huť Liberty dočasně omezí výrobu. Odbory nesouhlasí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Huť Liberty Ostrava ve čtvrtek ráno oznámila, že kvůli pandemii nemoci covid-19 dočasně od konce dubna omezí výrobu. Huť odstaví do srpna vysokou pec č. 2 a sníží výrobu surového železa o 20 procent. Odbory s kroky společnosti nesouhlasí.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Společnost tak rozhodla po vyhodnocení současných podmínek na trhu ovlivněných šířením koronaviru. Vysoká pec č. 3 zůstane i nadále v provozu. Opatření pomůže ostravské huti se lépe přizpůsobit výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě. Zajistí zachování provozní a obchodní flexibility podniku tak, aby se dokázal efektivně adaptovat na změny poptávky zákazníků,“ informovala mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Dodala, že snížení výroby zvládne huť bez propouštění zaměstnanců a zároveň bude schopna plnit potřeby zákazníků. Podle ní huť v době pandemie zaznamenala o 30 procent nižší poptávku. Opatření tak bude mít vliv na přibližně 400 zaměstnanců. Ty huť využije v jiných provozech, kde má nyní nedostatek sil. Část pracovníků, pro které nenajde firma uplatnění, zůstane doma se 70procentní mzdou.

Ostravský superpočítač bude bojovat s koronavirem

Hardware

„Budou pravidelně střídáni, aby dopad opatření na jednotlivé zaměstnance a jejich rodiny byl co nejmenší,“ vysvětlila mluvčí.

V provozu opět od srpna

Vysoká pec č. 2 bude po sfoukání v udržovacím režimu, což umožní její opětovné uvedení do provozu, jakmile se situace na trhu zlepší. Návrat pece do plného provozu huť plánuje koncem srpna, ale pokud to situace na trhu dovolí, o měsíc jej uspíší.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina uvedl, že odbory s několikaměsíční odstávkou vysoké pece nesouhlasí.

„Zaměstnavatel nás ani po opakovaných schůzkách nepřesvědčil o finančních a provozních důvodech, proč by provoz na jednu vysokou pec měl být pro naši huť výhodnější. Prezentaci, kterou nám předložil generální ředitel, považujeme za jednostrannou, neposkytující žádné objektivní srovnání více variant uvádějící účelové a spekulativní informace,“ reagoval ve svém vyjádření Slanina. Podle něj mají proto odboráři velké obavy o budoucnost firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám