Hlavní obsah

Ostravská firma Vítkovice Heavy Machinery propustí 350 zaměstnanců

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

K ukončení provozu na slévárně, formovně a čistírně se rozhodla ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM), která je v insolvenci. A kvůli tomu propustí asi 350 zaměstnanců.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

Producent ocelí a výrobků z nich je v insolvenci od 19. března, návrh na úpadek podala na sebe firma sama. Důvodem byly vysoké dluhy nejen za energie. „Podnik přes mnohé provedené změny v minulých měsících není v současné podobě schopen přežít. Některé části firmy jsou životaschopné a budou dál fungovat, některé ale v současných podmínkách na trhu nejsou zachranitelné. Ty je nutné uzavřít a s jejich zaměstnanci se rozloučit,“ řekl předseda představenstva Jaromir Schmid.

Uvedl, že firmě se podařilo obnovit provoz těžké mechaniky a do konce dubna by měla být opět spuštěna i ocelárna. „Kovárna a obručárna skončí pod hlavičkou VHM také, ty by měl ale provozovat někdo jiný a měl by si vzít i lidi,“ nastínil předseda odborové organizace OS Kovo Těžká mechanika Miroslav Solanský s tím, že vedení se chce zaměřit pouze na výrobu, která bude výdělečná a na kterou seženou zakázky.

Vítkovice Heavy Machinery zastavily výrobu, vedení podalo návrh na insolvenci

Ekonomika

Situaci ve VHM ale označil za špatnou. „Firma je v platební neschopnosti a bez finančních prostředků,“ sdělil a dodal, že právě kvůli tomu budou muset propuštění zaměstnanci řešit otázku odstupného přes insolvenčního správce a úřad práce.

„Podle kolektivní smlouvy by přitom měli dostat nejen zákonné odstupné, ale i za odpracovaná léta,“ poznamenal.

„Trvale bude ukončen provoz slévárny, formovny a čistírny, ve všech částech VHM dojde k propouštění, mělo by být zrušeno přibližně 350 míst. Zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, ji z důvodu epidemie koronaviru obdrží písemně poštou i s doprovodnými informacemi, jak postupovat vůči úřadu práce,“ nastínil mediální zástupce VHM Jaroslav Martínek.

VHM skončila v insolvenci i před dvěma lety, kdy ještě patřila do skupiny Vítkovice Jana Světlíka. Z potíží se dostala loni, poté co jí finančně pomohli Jaroslav Strnad a Martin Ulčák. Dohromady do ní měli vložit přes 1,5 miliardy korun. Majoritním akcionářem je nyní Strnadova společnost CE Industries, má 51 procent akcií, Ulčák vlastní 35 procent. Firma zaměstnává 800 zaměstnanců, většina z nich je od první poloviny března doma a dostává 80 procent mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám